ChristenUnie, CDA en SGP willen ranglijst Godsdienstvrijheid

2011-Joel-Voordewind_AP-Roukema-2woensdag 15 mei 2013 14:06

ChristenUnie, CDA en SGP hebben vandaag een initiatiefnota over godsdienstvrijheid gepresenteerd. De urgentie van deze nota is groot: ,,Denk aan de 100.000 christenen die Egypte afgelopen jaren hebben verlaten. Ook in Syrië en Tunesië heeft de Arabische lente tot gevolg dat christenen en andere minderheden worden onderdrukt en verjaagd”, aldus Voordewind, die initiatiefnemer is van deze nota.

De Kamerleden willen dat geloofsvrijheid een speerpunt wordt in het beleid van minister Timmermans. Omtzigt: ,,Opkomen voor mensenrechten, waaronder de godsdienstvrijheid, stond prominent in het beleidsprogramma van het kabinet Balkenende IV. Ook voor het Kabinet Rutte-1 was het bevorderen van de godsdienstvrijheid één van de speerpunten van het buitenlands beleid.” Wat de Kamerleden betreft wordt in samenspraak met andere landen jaarlijks een ranglijst opgesteld van landen waarin geloofsvrijheid het meest wordt beperkt en wordt jaarlijks ruimte op de agenda van de Tweede Kamer vrijgemaakt voor een debat mede naar aanleiding van deze ranglijst. Van der Staaij: ,,De Kamer kan dan het beleid ten opzichte van de grootste schenders van de godsdienstvrijheid bespreken met de Minister van Buitenlandse Zaken en zo nodig vragen om aanpassingen.”

Vervolging

Een debat over godsdienstvrijheid is meer dan ooit relevant. 200 miljoen christenen worden vervolgd, vorig jaar vonden naar schatting 170.000 de dood door vervolging. Niet alleen christenen worden vervolgd. In moslimlanden worden juist ook moslim minderheidsgroepen vervolgd, zoals de Ahmadis in Pakistan, de Shabaks in Irak en de Sjiieten in Syrië. Van der Staaij: ,,Laten we de ogen niet sluiten voor geloofsvervolging. Of het nu om de strafkampen in Noord-Korea gaat, aanslagen in Nigeria, of arrestaties in Iran: wereldwijd is geloofsvervolging een bittere realiteit. Aandacht en druk helpen om de positie van geloofsvervolgden te verbeteren."

Voordewind sluit zich hierbij aan: ,,De Arabische lente zorgt voor een golf van geloofsvervolging en onderdrukking van minderheden in het Midden-Oosten. Hier kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Mali staat vanuit het niets op plek nummer 7 van de lijst die Open Doors elk jaar opstelt.”

Download hier de notitie 'geloven in vrijheid'.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari