Europarlementariërs: Meer doen voor gevangen Iraanse pastors

ichtusvisdonderdag 16 mei 2013 14:47

Samen met diverse collega's heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) een brief gestuurd aan EU Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Catherine Ashton. In de brief wordt Ashton opgeroepen méér te doen voor de Iraanse pastor Saeed Abedini. Pastor Abedini zit sinds september vorig jaar gevangen vanwege zijn christelijk geloof. Van Dalen: ,,Hoge Vertegenwoordiger Ashton, en de Europese ministers van buitenlandse zaken, moeten de druk op Iran opvoeren. Pastor Abedini is in de gevangenis ernstig mishandeld en heeft medische hulp nodig. Het minste dat van het Iraanse regime moet worden verwacht is dat artsen toegang krijgen tot Abdini."

Saeed Abedini is, na in september vorig jaar te zijn gearresteerd, in januari veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij zit momenteel in de beruchte Evin gevangenis, in Teheran. De Iraanse rechter die het vonnis bekrachtigde, staat op een Europese lijst van Iraanse rechters bekend om het schenden van mensenrechten. Pastor Abedini is beschuldigd van het opzetten van een netwerk van huiskerken en het daarmee ondermijnen van de Iraanse staatsveiligheid. Van Dalen: ,,Alles is fout aan deze rechtzaak, de veroordeling vanwege het ondersteunen van huiskerken, de rechtzaak achter gesloten deuren, de rechter die bekend staat om zijn ongerechtigheden, de mishandelingen."
 
In de brief roepen Van Dalen en zijn collega's Oldrich Vlasak, vicevoorzitter van het Europees Parlement, en Charles Tannock, woordvoerder buitenlandse zaken, Hoge Vertegenwoordiger Ashton op tot een actievere houding in deze zaak. De Europarlementariër: ,,Ik begrijp dat het Iraanse regime kritiek niet accepteert. Maar de EU kan de druk wel opvoeren. Veel Europese lidstaten, waaronder Nederland, hebben een ambassade in Teheran. De ambassades moeten gezamenlijk toegang eisen tot pastor Abedini, in ieder geval voor artsen. Ik roep zowel Ashton, als de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, op om dit op de agenda van de volgende Europese Raad van Buitenlandse Zaken te zetten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari