Terugblik Groen van Prinstererlezing 2013: de lezing en foto's

20130515-GroenvPrinsterelezing-APR_180917-05-2013 15:32 17-05-2013 15:32

In het prachtige leerhotel 'Het Klooster' sprak Kars Veling op woensdagavond 16 mei de Groen van Prinstererlezing 2013 uit.

De Groenlezing van Kars Veling is opgenomen (alleen audio), u kunt het hier beluisteren.

De volledige lezing is hier te downloaden (.PDF).De lezing is ook (ingekort) gepubliceerd op de site van het Reformatorisch Dagblad:

Kars Veling: Grondslag belemmert functioneren christelijke organisaties

Een duidelijk omschreven grondslag belemmert het functioneren van christelijke organisaties in de samenleving, betoogt dr. Kars Veling.

Christelijke organisaties verliezen aanhang. De loyaliteit van christenen wordt minder vanzelfsprekend. Daar komt bij dat christelijke organisaties in Nederland gaandeweg hun specifieke positie verliezen.

Nieuwe aanhang zoeken is niet gemakkelijk, tot frustratie van de trouwe leden die hun geloofsgenoten laksheid verwijten. In veel gevallen wordt dan geopperd om de grondslag te verbreden en het toelatingsbeleid te verruimen. Fuseren met een min of meer verwante organisatie is ook een mogelijkheid om de potentiële achterban te vergroten.

Lees verder: http://www.refdag.nl/opinie/kars_veling_grondslag_belemmert_functioneren_christelijke_organisaties_1_739010En ook het Nederlands Dagblad maakte een samenvatting (die wat meer ingaat op de ChristenUnie):

Doel belangrijker dan grondslag
Discussies over de grondslag van een christelijke organisatie zijn niet vruchtbaar. Het is zinvoller te praten over het doel dan over de grondslag en het daarvan afgeleide toelatingsbeleid. Het grondslagmodel zit christelijke organisaties in de weg. Het moet anders.

De bezinning op de aard van christelijke organisaties staat steeds meer onder druk. Steeds weer voelen ze zich in het defensief gedrongen. Dat is niet zo vreemd in een land dat sterk seculariseert en nog sterker ontkerkelijkt. Christelijke organisaties verliezen aanhang. De loyaliteit van christenen wordt minder vanzelfsprekend.

Lees verder (betaald): http://www.nd.nl/artikelen/2013/mei/16/doel-belangrijker-dan-grondslag

Foto's:

Bekijk hier het gehele foto album

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari