Obama aan zet

Zittingszaal_Straatsburg_0202-07-2013 11:32 02-07-2013 11:32

"De onderlings relatie tussen de VS en de EU heeft door het afluisterschandaal grote schade opgelopen", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen tijdens het debat met de Raad vanmorgen in Straatsburg. Op een gezamenlijke top is Obama aan zet om openheid van zaken hierover te geven. Hieronder de volledige bijdrage.

In Raadsconclusie nummer elf (11) lees ik dat de Europese Raad verheugd is over de opening van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten. Dat woord verheugd vind ik echt een misser.

Want toen afgelopen vrijdag deze Raadsconclusies werden opgesteld was al bekend dat Amerikaanse inlichtingendiensten Europese overheden voluit bespioneren.

Een goed werkend vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten moet gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en integriteit. De onderlinge relatie heeft door dit afluisterschandaal grote schade opgelopen.

Het is daarom van belang dat Europa en de regering Obama op korte termijn een gezamenlijke Top organiseren. Op die Top moet openheid van zaken worden gegeven door Obama opdat het geschonden vertrouwen kan worden hersteld. Alleen zo is er toekomst voor een goede relatie tussen beide partijen aan de noordelijke Atlantische Oceaan. Pas dan zijn we echt verheugd!

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari