ChristenUnie heeft zorgen over lot Kopten Egypte

opwekking_2006_015_kruis_wbf06-08-2013 17:36 06-08-2013 17:36

De ChristenUnie wil weten wat er in de afgelopen weken gebeurd is door minister Timmermans, zodat de Kopten in Egypte beter beschermd worden. Fractievoorzitter Arie Slob heeft nogmaals vragen gesteld over hun lot, nadat eerder Joël Voordewind al Kamervragen indiende. Slob wil weten wat de minister van Buitenlandse Zaken ondertussen heeft ondernomen om de Egyptische overgangsregering te bewegen minderheden in het land te beschermen. Slob: ,,Er bereiken ons steeds meer signalen dat de interim-regering erg passief blijft als Kopten mishandeld of vermoord worden. Ondertussen blijft het erg stil op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Timmermans moet in Europees verband initiatief nemen om de overgangsregering te wijzen op haar taak om minderheden te beschermen.”

Na de val van Mubarak is de positie voor minderheden in Egypte verslechterd. Amnesty International spreekt van een discriminerende houding van de Egyptische autoriteiten richting de Kopten. Dit is onveranderd gebleven na de regeerperiode van de Moslimbroederschap. Slob: ,,Het lijkt erop dat sommige groepen in Egypte van de chaos gebruik maken om minderheden, zoals de Koptische christenen, aan te vallen. Zij bevinden zich een zeer kwetsbare positie.”

Kamerlid Joël Voordewind vroeg afgelopen maand al aandacht voor het lot van de Kopten. Hij vroeg minister Timmermans om een nieuw thematisch ambtsbericht uit te brengen naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen. Ook riep hij de minister op Koptische christenen aan te merken als risicogroep in het asielbeleid.


Vragen van het lid Slob (ChristenUnie) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de aanhoudende berichten van geweld tegen Koptische christenen in Egypte

1.

Bent u bekend met het bericht van Human Rights Watch van 23 juli jongstleden:  ‘Egypt: Sectarian Attacks Amid Political Crisis’ over de verschillende ernstige aanvallen op Koptische christenen, vooral in het zuiden van Egypte?

2.

Bent u zich bewust van de urgentie en kunt u toelichten welke initiatieven u, ook in Europees verband, sindsdien hebt genomen om de Egyptische overgangsregering te bewegen tot adequate bescherming van al haar burgers?

3.

Welke mogelijkheden ziet u verder om – al dan niet met EU-collegae- de Egyptische autoriteiten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Koptische christenen?

4.

Bent u bereid deze vragen en eerdere vragen over dit aanhoudende geweld van de leden De Roon (d.d. 29 juli 2013) en Voordewind (d.d. 12 juli 2013) zo spoedig mogelijk te beantwoorden?

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari