Europees onderzoek naar luchtkwaliteit en rook in vliegtuigen

Vliegtuigvrijdag 30 augustus 2013 16:34

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil van de Europese Commissie duidelijkheid over de luchtkwaliteit in vliegtuigen. Een Europees onderzoek ligt volgens hem voor de hand. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die Van Dalen heeft gesteld aan Eurocommissaris Kallas van Transport. Mogelijk zit in de lucht van vliegtuigen een te hoge dosis giftige stoffen.,,Momenteel worden in verschillende landen procedures gevoerd tussen luchtvaartpersoneel en vliegtuigmaatschappijen. De werknemers zeggen dat ze ziek zijn geworden van de lucht in het vliegtuig. Tegelijkertijd is een Duits onderzoek openbaar geworden waaruit blijkt dat op enkele vluchten piloten onwel zijn geworden door de cabinelucht. Ook zijn in de afgelopen weken verschillende vliegtuigen teruggekeerd naar hun vertrekhaven omdat er rookontwikkeling was in de cockpit en de cabine. De veiligheid in de luchtvaart lijkt in het geding”, aldus Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement.

Voordat er een grootscheeps onderzoek naar de luchtcirculatie in vliegtuigen wordt gedaan wil Van Dalen eerst dat de omvang van het probleem in kaart wordt gebracht: ,,We weten niet hoeveel personeel gezondheidsklachten toewijst aan de vervuilde cabinelucht, hoe vaak het voorkomt dat piloten in cockpit tijdens de vlucht onwel worden en hoe vaak een vliegtuig teruggekeerd in verband met rookontwikkeling. Dat moet eerst eens duidelijk worden.”

Europabreed onderzoek

Daarna moet de Europese Commissie volgens Van Dalen een Europabreed onderzoek doen naar de luchtkwaliteit en rookontwikkeling in vliegtuigen. Van Dalen: ,,Het is in het belang van de werknemers en passagiers dat er duidelijkheid komt over de luchtkwaliteit en rookontwikkeling in vliegtuigen. Tevens staat door de uitkomsten van het Duitse onderzoek de veiligheid in de luchtvaart onder druk. Dat is onacceptabel. De luchtvaart is een veilige vervoerstak en daar mag geen enkele twijfel over bestaan. Daarom is een Europees onderzoek nodig.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari