ChristenUnie pleit voor meer geld en betere samenwerking in binnenvaart

08410-09-2013 22:12 10-09-2013 22:12

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is verheugd dat de Europese Commissie vandaag in Straatsburg eindelijk het binnenvaartprogramma NAIADES II heeft gepresenteerd. NAIADES II is een actieplan om op allerlei manieren goederenvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Van Dalen steunt deze ambitie van harte: ,,De binnenvaart is een schone, betrouwbare en efficiënte vorm van goederenvervoer en van groot belang in het Europese goederenvervoer. We moeten in Europa nog veel meer gebruik maken van de binnenvaart. Ik ben daarom erg blij met dit nieuwe actieprogramma, hoewel we erg lang hebben moeten wachten op het voorstel."

Wel hangt het succes van het nieuwe actieprogramma volgens Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, af van de financiële ondersteuning door de EU. ,,Het voorstel van de Commissie is daar nu nog te vaag over. Het lijkt er vooralsnog op dat de Commissie geen extra geld wil investeren in de promotie van de binnenvaart. Dat kan natuurlijk niet. Als je een ambitie uitspreekt in een actieprogramma moeten er ook middelen zijn om die ambities te verwezenlijken", aldus Van Dalen.

Oud-voor-Nieuw-regeling

Verder wil Van Dalen bekijken of de Oud-voor-Nieuw-regeling in de binnenvaart nieuw leven in kan worden geblazen: ,,Verschillende binnenvaartsectoren hebben te maken met overcapaciteit. De Oud-voor-Nieuw-regeling remt de toename van de capaciteit af: dat is hard nodig."

Meer internationale samenwerking

Ten slotte is Van Dalen te spreken over het voorstel van de Commissie om de internationale wetgevers in de binnenvaart beter te laten samenwerken. ,,Het is belangrijk dat de regels in binnenvaartland beter op elkaar worden afgestemd. Een nauwere samenwerking tussen de Europese Commissie, de Centrale Commissie voor de Rijnvaart, de VN Economische Commissie voor Europa en de Donaucommissie is een logische stap. Deze organisaties moeten samenwerken om de binnenvaart in Europa verder te laten groeien en ontwikkelen

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari