‘Christelijk-sociaal 2030’, nieuw onderzoeksprogramma WI

christelijk sociaal tumb23-09-2013 15:59 23-09-2013 15:59

‘Participatiesamenleving’, ‘doedemocratie’, ‘burgerkracht’, iedereen heeft het erover vandaag de dag, maar wat bedoelen we nu eigenlijk? Wat zeggen deze noties over de toekomstige verhoudingen tussen overheid, markt en samenleving? Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie start het onderzoeksprogramma ‘christelijk-sociaal 2030’ om een eigen antwoord te geven op deze vraag.

De christelijk-sociale politiek denkt niet in een zwart/wit schema. Zij zoekt het heil van de samenleving niet in een verzorgende staat of eigen verantwoordelijkheid alleen. Ze zoekt steeds naar de ruimte voor de eigen inbreng van staat en maatschappelijke verbanden. De overheid is geen geluksmachine, maar versterkt initiatieven, instituties en verbanden in de samenleving.

Het WI van de ChristenUnie bezint zich op de vraag hoe de verhouding en samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke initiatieven, professionals en burgers er uit ziet in de toekomst. Wat betekent ‘soevereiniteit in eigen kring’ in 2030, honderdvijftig jaar nadat het begrip gemunt werd door de negentiende-eeuwse staatsman Abraham Kuyper?

Binnen dit onderzoeksprogramma vinden de komende jaren verschillende deelstudies plaats, naar het onderwijs, de volkshuisvesting, economie en arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Onder de vlag ‘christelijk-sociaal 2030’ zal het WI van de ChristenUnie verschillende boekpublicaties verzorgen en symposia organiseren. In november 2013 verschijnt het eerste boek over de ordening van onze gezondheidszorg in de toekomst, in december 2013 het tweede naar de ‘drie decentralisaties’ (langdurige zorg, arbeidsparticipatie en jeugdzorg).

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari