Europa biedt binnenvaart kansen te ontwikkelen

Nijmegen01-10-2013 14:47 01-10-2013 14:47

Discussiebijeenkomst in EP in Brussel over Europese binnenvaart en nieuwe programma Naiades (2014-2020)

In het Europees parlement is vandaag een discussiebijeenkomst gehouden over nieuwe Europese voorstellen voor de binnenvaart. De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van Peter van Dalen (ChristenUnie), vice-voorzitter van de transportcommissie van het EP.

Het nieuwe pakket voorstellen, gepresenteerd onder de naam Naiades 2, werd toegelicht door afdelingshoofd Theologitis van de Europese Commissie. Het is een alomvattend pakket dat betrekking heeft op infrastructuur, marktordening, opleiding, en innovatie in de binnenvaart. Voor de financiering van onderdelen van Naiades 2 kan gebruik worden gemaakt van de 8,3 miljard die gereserveerd zijn voor transport in het EU programma Horizon 2020. DE EU bijdrage voor aanpassing en verbetering van vaarwegen kan oplopen tot ca. 40% van de totale kosten.

In zijn toelichting gaf Theologitis aan dat ook voor de binnenvaart zal gaan gelden, dat de gebruikers van de infrastructuur moeten gaan betalen voor gebruik van de vaarwegen.

Cruciaal noemde hij ook de verbetering van de milieu-prestaties van de binnenvaart. De uitstoot van motoren moeten minder, en vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof lijkt een aantrekkelijk alternatief.

Karin De Schepper van Inland Navigation Europe was kritisch over de milieu-eisen voor de binnenvaart. “Je krijgt geen gelijk speelveld als Europa geen duidelijke eisen stelt voor motoren en hun uitstoot”, zo stelde zij. Ook stelde ze vraagtekens bij de EU-financiering van Naiades 2.

Martin van Dijk (Koninklijke Schuttevaer International) wees op de hindernissen bij herstel en reparatie van infrastructuuren sluizen. “Reparaties van sluizen duren regelmatig langer, en overal staan de budgetten onder druk.” Hij bepleitte ook, de Donau-autoriteiten nauw te betrekken bij de nieuwe EU-voorstellen. Vooral de afhandeling door de douane aldaar moet en kan beter”, aldus Van Dijk.

Peter van Dalen concludeerde dat het nieuwe programma Naiades 2 een goede impuls is voor de binnenvaart. Maar dat er diverse zaken beter moeten: met name de financiering van het programma is nog onduidelijk. En om een gelijk speelveld te maken van alle scheepvaartondernemingen in Europa zijn duidelijke eisen voor milieu-uitstoot van motoren nodig.” Zou men over willen schakelen op alternatieve brandstoffen zoals LNG, dan moet dat ook aantrekkelijk zijn”, aldus Van Dalen. Van Dalen merkte ook op dat spoedige invoering van een heffing voor gebruik van de infrastructuur de doodsteek zal betekenen voor de binnenvaart, die het nu al zeer moeilijk heeft. Het Europees Parlement start komende maand met de bespreking van Naiades 2.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari