Laat gezondheid niet in rook opgaan

roken-ook-dodelijkdinsdag 08 oktober 2013 14:11

"Tabak moet op tabak lijken en naar tabak smaken, zo simpel is het", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) na afloop van de stemming over de nieuwe tabakswetgeving. “Toevoegingen aan sigaretten zoals zoete smaakjes of vitamines zijn misleidend en worden daarom verboden. Ze doen vermoeden dat de sigaret goed of minder schadelijk is voor je gezondheid, terwijl dit absoluut niet waar is”, aldus Van Dalen.

Jongeren

Elke dag beginnen in Nederland bijna 200 jongeren onder de 18 met roken. Van Dalen:  “Vooral jongeren zijn gevoelig voor flitsende verpakkingen en toegevoegde smaakjes. Door bijvoorbeeld chocola wordt de scherpe tabakssmaak gemaskeerd en raken jongeren makkelijker verslaafd.” Van Dalen is tevreden dat de waarschuwingen op pakjes groter worden: Goed dat er nu waarschuwingen van 65% komen. Hoe groter de waarschuwing, hoe groter het effect. Dat blijkt uit tal van internationale onderzoeken”. Elk jaar sterven 700.000 mensen in Europa als direct gevolg van roken. “Dit aantal moet en kan omlaag. Het totaal aan maatregelen in deze Richtlijn kan daar zeker toe bijdragen. We moeten onze gezondheid niet in rook laten opgaan!”.   

Afzwakking

“Het is wel teleurstellend dat het Europees Parlement veel voorstellen heeft afgezwakt, de invloed van de tabakslobby is kennelijk groot”, aldus Van Dalen. Zo wordt het verbod op menthol sigaretten uitgesteld en komt er geen verbod op dunne sigaretten.

Elektronische sigaret

Voorstellen om de elektronische sigaret aan te merken als medicijn haalde het helaas niet.: “Jammer dat de elektrische sigaret niet wordt beschouwd als geneesmiddel. Op die manier hadden we kwaliteit en veiligheid goed kunnen controleren voordat deze massaal op de markt wordt gebracht. Zo maak je als overheid ook duidelijk dat de elektronische sigaret kan helpen bij het afkicken, maar niet moet worden gezien als opstap naar of instandhouding van een nicotineverslaving.”

Tempo

Naast alle inhoudelijke kwesties speelt ook de snelheid van de besluitvorming een rol. Het is daarom belangrijk dat er een onderhandelingsmandaat werd gegeven. “Ik ben blij dat het Europees Parlement eindelijk zijn standpunt heeft bepaald. De tabakslobby probeerde voortdurend het proces te vertragen, in de hoop op uitstel van de strengere regels’’, aldus van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari