Visserijfonds voor de vissers!

IMG_4016woensdag 23 oktober 2013 13:30

“Het geld uit dit nieuwe visserijfonds moet bij de vissers terechtkomen die te maken krijgen met de aanlandingsplicht. Bijvoorbeeld door investeringen in vistechnieken te steunen die bijvangsten verminderen of de overlevingskans van de overgebleven bijvangsten vergroten", aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Het Europees Parlement stemde vandaag over het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Dit fonds is de financiële poot van het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid en omvat 6,3 miljard euro voor de periode 2014-2020.


Aanlandingsplicht

 

Ondanks veel verzet uit de sector komt er in het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid een 'discards ban': een verbod om ongewenste bijvangst terug te werpen.

Van Dalen: "De aanlandplicht had er niet moeten komen en ik heb me hier steeds tegen verzet. Het is nauwelijks onderbouwd, niemand in Brussel en Nederland weet nog hoe het uitgevoerd moet worden en er is nul draagvlak binnen de sector. Toch wordt het ingevoerd. Laten we daarom met het geld uit dit fonds zo veel mogelijk de vissers steunen die te maken krijgen met deze absurde maatregel”.

 

Projecten

Als een vissoort een grote overlevingskans heeft mag deze wel worden teruggegooid. "Met het EFMZV kunnen we innovaties steunen die het overlevingspercentage van bijvangsten vergroten. Die vissen mogen dan levend overboord en dan blijft er meer ruimte aan boord over voor marktwaardige vis", aldus Van Dalen.

 

Ook de pulskor-visserij voldoet aan de voorwaarden voor het fonds, omdat het de bijvangst sterk vermindert. Bij deze vorm van visserij wordt met een stroomstoot van een paar volt vis van de bodem in een net gebracht. Dit geeft een besparing van 50% in brandstofverbruik en 50% minder bijvangst. Dus ook steun voor de pulskor vanuit het visserijfonds!

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari