Lidstaten moeten beter toezien op besteding Europees geld

Eurosdinsdag 19 november 2013 15:40

“We kunnen de mooiste prioriteiten en speerpunten vaststellen, maar als de Lidstaten niet toezien op de juiste besteding van de fondsen komen we nergens”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens het debat vanmiddag over de Europese fondsen. Morgen stemt het Europees Parlement over de belangrijkste regels van de Fondsen voor de komende jaren. Hiermee is een bedrag gemoeid van 400 miljard euro. Van Dalen: “Een enorme som geld. De hamvraag is echter: wordt het geld correct besteed? Immers, meer dan 80 procent van dit geld wordt uitgegeven via de Lidstaten en dat gaat regelmatig mis”.

Goedkeuring Europese Rekenkamer

De Europese Rekenkamer geeft al jaren geen positieve accountantsverklaring af over de bestede EU-gelden. “Van deze schandvlek moet Europa af: hoe mooi zou het zijn als dat vanaf 2014 het geval is!”, aldus Van Dalen.

Dat bezwaar van de Rekenkamer geldt vooral de besteding van sociale- en regionale fondsen. Geld voor het MKB ging bijvoorbeeld toch naar grote multinationals.

Van Dalen: “Onjuiste bestedingen kunnen we ons nooit veroorloven, maar al helemaal niet in tijden van economische crisis!”

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari