26 miljard Euro beschikbaar voor Europese transportnetwerken

glazen wand hemicycledinsdag 19 november 2013 13:35

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is verheugd dat het Europees Parlement instemt met het Europese transportfonds TEN-T. Van Dalen: “Vanuit de EP Transportcommissie hebben we met diverse collega´s hard geknokt voor dit mooie resultaat. Vanavond in het EP-debat hebben we kunnen zien en horen dat er brede steun is voor dit nieuwe fonds”.

Nederland transportland, economie en werkgelegenheid

Van Dalen: “Met dit akkoord komt voor een periode van 7 jaar ruim 26 miljard euro beschikbaar. Dat geld is cofinanciering door de EU (tot 20% medefinanciering vanuit Europa) voor de aanleg en verbetering van belangrijke Europese infrastructuur. Hiermee kunnen we logistieke knelpunten oplossen om in 2030 een geïntegreerd Europees transportnetwerk te hebben. Dat is erg belangrijk voor Nederland transportland en dus onze economie en werkgelegenheid.”

Europees geld voor weg-, spoor- en binnenvaartprojecten

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, vindt het belangrijk dat niet elke Europese dorpstraat en lokale spoorweg voor Europese subsidie in aanmerking komt. ,,We moeten dit Europese geld nuttig gebruiken en dus inzetten voor bouw en uitbouw van grensoverschrijdende transportverbindingen. Vanuit Nederlands perspectief kun je dan denken aan een goede wegaansluiting vanuit Drenthe op het Duitse Autobahn-net, het derde goederenspoor bij Emmerich of de uitbreiding van binnenhavens zoals Hengelo, Kampen of Bergen op Zoom.

Twente-Mittellandkanaal

“Met deze Europese gelden kan ook een project als het Twente-Mittellandkanaal binnen bereik komen. De kosten-batenanalyse over de bouw van dat kanaal was ongunstig, maar als de afschrijvingstijd van dit kanaal wordt verlengd van 25 naar 50 jaar (voor kanalen volstrekt normaal) én dit Europese geld wordt meegeteld, moet dat kanaal gebouwd kunnen worden. Dan kan er op termijn eveneens verlichting komen voor de huidige, toenemende druk door het goederenvervoer op het spoor: de recente ontsporing bij Borne heeft opnieuw laten zien dat voor vervoerders én omwonenden het spoor in Twente kwetsbaar is”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari