Eindresultaat nieuw visserijbeleid is onacceptabel

IMG_4016maandag 09 december 2013 18:42

“Het eindresultaat voor het nieuwe gemeenschappelijk visserijbeleid is onacceptabel”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens het laatste debat hierover in Straatsburg. “Het is teleurstellend om te zien hoe slecht er geluisterd is naar de vissers die met de regels te maken krijgen. Het beleid is namelijk onuitvoerbaar voor de gemengde visserij op de Noordzee!” Hiermee doelt Van Dalen op de aanlandingsplicht. “Niemand weet hoe die moet worden uitgevoerd. Want iedereen weet dat in de gemengde visserij bijvangst niet te voorkomen is.”

Blunder bij toelating pulskor

Van Dalen: “Er bestaat wel een methode om de bijvangst voor de gemende visserij sterk te reduceren, de pulskor visserij, maar die is nota bene verboden. Wat een blunder!” Met een paar volt wordt de platvis geprikkeld in het zwevende net te zwemmen. Een zeer milieuvriendelijke vangstmethode die én het zeebodem-milieu, én de brandstofbesparing en het effectief vissen ten goede komt. “Maar, deze innovatieve methode wordt geen kansen geboden. Met de smoes dat elektrisch vissen heel gevaarlijk is wordt de puls tegengehouden”, aldus Van Dalen.

Voor de Noordzee is het toegestaan dat bij wijze van proef 5% van de boomkorvloot in de Noordzee mag vissen met elektriciteit, volgend jaar wordt dit waarschijnlijk 10%. Van Dalen: “Deze ontheffing is veel te beperkt en moet snel worden uitgebreid. Deze nieuwe techniek moet volledig worden toegestaan.”

Hoe nu verder

“Aangezien het Europees Parlement morgen toch akkoord gaat met het nieuwe Visserijbeleid, moeten we zorgen voor maximale flexibiliteit in de uitvoering. Laten we realistisch kijken naar wat wél haalbaar is en de vissers helpen in de transitiefase. Dit kan bijvoorbeeld door de nieuwe aanlandquota te verhogen worden met de hoeveelheid vis die nu als geschatte 'teruggooi' van de toegestane vangstquota wordt afgetrokken”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari