Rechten luchtvaartpassagiers verbeterd

Vliegtuig17-12-2013 17:34 17-12-2013 17:34

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is verheugd dat de Transportcommissie van het Europees Parlement vandaag de rechten van luchtvaartpassagiers duidelijk heeft verbeterd. Passagiers hebben recht op schadevergoeding als een vlucht 3, 5 of 7 uur vertraagd is, afhankelijk van de afstand van de vlucht. Van Dalen: ,,Vanaf het begin is mijn inzet 3, 6 en 9 uur geweest. Ik vind de normen van de Transportcommissie wat aan de lage kant, maar erg belangrijk is dat er nu duidelijke regels zijn vastgesteld."

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is ook tevreden over de voorgestelde eenvoudige procedure om zaken over vliegtuigvertragingen af te handelen. ,,Op dit moment is het niet altijd eenvoudig je geld terug te krijgen bij vertraging van een vliegtuig. Er is veel onduidelijkheid en er worden veel rechtszaken gevoerd over wanneer een passagier recht heeft op compensatie. In de tekst die vandaag is aangenomen wordt nu een eenvoudige, toegankelijke procedure voorgesteld, waar iedere passagier gebruik van kan maken. Ik vind het belangrijk dat passagiers zonder allerlei ingewikkelde procedures en formulieren hun ongemak vergoed kunnen krijgen", aldus Van Dalen.

Buitengewone omstandigheden

Luchtvaartmaatschappijen kunnen zich in het voorstel wel beroepen op buitengewone omstandigheden. Van Dalen: ,,Er is een lijst aan de wetgeving toegevoegd met omstandigheden waarin de luchtvaartmaatschappij geen compensatie hoeft te betalen. Dan moet je denken aan oorlogssituaties en terrorisme. Over de inhoud van die lijst moet het Europees Parlement nog stevig onderhandelen met de lidstaten. Ook daarbij is mijn uitgangspunt dat de wetgeving duidelijk moet zijn. Een luchtvaartpassagier moet weten wanneer hij recht op compensatie heeft."

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari