NAIADES II: Geen half ei, veel lege doppen

Nijmegendonderdag 09 januari 2014 11:01

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vreest dat het huidige NAIADES II voorstel de binnenvaartbranche niet vooruit helpt. Dat zei hij vandaag tijdens een door hem aangevraagde/georganiseerde hoorzitting over NAIADES II in de Transportcommissie van het Europees Parlement:

,,De Europese Commissie wil dat NAIADES II bijdraagt aan structurele lange termijnveranderingen in de binnenvaartsector, onder meer door de kwaliteit van de infrastructuur en de milieuprestaties te verbeteren. De Commissie wil hier echter geen euro voor vrijmaken. Er is alleen een potje van 35 miljoen euro beschikbaar, dat de sector zelf bij elkaar heeft gespaard. Daarmee kun je de binnenvaart niet veranderen, laat staan structureel."

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, wil dat de Europese Commissie daarom extra geld vrijmaakt om de binnenvaartsector te ondersteunen bij investeringen in schonere motoren en de sloop van oude schepen. ,,De Commissie wil de 35 miljoen euro gebruiken als garantstelling voor leningen van binnenvaartschippers zodat die kunnen investeren in duurzame motoren. Maar veel binnenvaartschippers zitten al tot hun nek in de schulden en kunnen helemaal geen nieuwe investeringen meer doen. De Commissie had het bedrag moeten vertienvoudigen: dan is een begin te maken met een sloop-programma om overtollige capaciteit uit de markt te halen. Vervolgens moet de markt dan zo worden geherstructureerd dat de steeds terugkerende onbalans in capaciteit versus ladingaanbod voorgoed wordt voorkomen", aldus Van Dalen.

Europese Commissie: Binnenvaart moet problemen zelf oplossen

Volgens Van Dalen is de eigenlijke boodschap van de Europese Commissie dan ook: ,,De binnenvaartsector moet haar eigen problemen oplossen. Vanuit Brussel hoeft de sector geen hulp te verwachten: dat is een harde maar duidelijke boodschap. Kortom, met NAIADES II biedt de Commissie de binnenvaartsector een compleet ontbijt aan. Maar daar zit geen half ei bij en vooral veel lege doppen."

« Terug

Reacties op 'NAIADES II: Geen half ei, veel lege doppen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari