Toetreding Roemenie en Bulgarije

26-04-2006 15:49 26-04-2006 15:49

Bijdrage Belder aan het EP-debat over de toetreding van Roemenie en Bulgarije.

Speech Belder, gehouden tijdens het EP-debat over de toetreding van Roemenie en Bulgarije.

Voorzitter,

Als vertegenwoordiger van twee Nederlandse protestantse partijen hecht ik sterk aan de vrijheid van godsdienst in de toetredingslanden Roemenië en Bulgarije. En dan in het bijzonder aan de rechtspositie van kerken. In het afgelopen kwartaal heeft Forum 18 News Service daarover een aantal rapporten uitgebracht die mij ernstige zorgen baren over de implementatie van dit elementaire politieke criterium van Kopenhagen door Boekarest en Sofia. Meneer de Commissaris, graag zou ik uw standpunt willen vernemen over de voorgestelde respectievelijk voorliggende registratie-eisen voor godsdienstige genootschappen in Roemenië en Bulgarije. Mijn Nederlandse regering is, in lijn met internationale normen, immers tegenstander van registratie-eisen.
 
Ik verwacht Meneer de Commissaris in het kader van dit debat geen volledig antwoord van u. Daarom overhandig ik u zo meteen de genoemde documenten van Forum 18. U zou mij zeer verplichten deze kwestie in uw rapportage van medio mei op te nemen.
 
Hetzelfde verzoek richt ik tot u over de slepende kwestie van de restitutie van illegaal geconfisqueerde Hongaarse kerkelijke goederen door de communistische Roemeense overheid gedurende de periode 1945-1989. Volgens de mij beschikbare informatie betreft het in totaal 2140 kerkelijke bezittingen waarvan er tot op heden slechts 54 in volledig eigendom zijn teruggegeven. Meneer de Commissaris, het zou een veeg teken zijn wanneer Roemenië toetreedt tot de Unie met belaste, verstoorde betrekkingen met zijn Hongaarse minderheid.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari