ChristenUnie: schrap spoorboog Bathmen definitief

Spoordonderdag 23 januari 2014 09:54

De plannen voor een spoorboog bij Bathmen moeten definitief van tafel. Hiervoor zal de ChristenUnie woensdag pleiten in een debat over de goederenroutering Oost-Nederland met staatssecretaris Mansveld. “De spoorbogen gieten de route via de Twentelijn onomkeerbaar in beton, hebben geen enkel nut voor het reizigersvervoer en er zijn kortere routes die veel minder overlast veroorzaken”, aldus Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber.

Als het aantal goederentreinen toeneemt, wordt ook de groei van het aantal reizigerstreinen op de drukke Twentelijn en IJsselroute lastig. Om dat allemaal in goede banen te leiden, kost dit tussen Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld al snel tientallen, zo niet honderden miljoenen euro. Dik-Faber: “De staatssecretaris rekent dit echter niet mee en doet zo alsof de goederenroute langs Bathmen de goedkoopste is. Dat is dus nog maar zeer de vraag want dit soort kostenposten wordt niet meegerekend!”

Na forse kritiek van de commissie voor de Milieueffectrapportage is er een MER-aanvulling gekomen. “Als de commissie MER deze aanvulling zou toetsen, dan zullen er opnieuw veel kritiekpunten zijn verwacht ik. Ik zie in ieder geval genoeg vreemde redeneringen. Zo zou de variant waarbij alle goederentreinen moeten omkeren in Deventer meer toekomstvast zijn dan de veel kortere non-stop route langs de Twentekanaallijn.  Ik ken geen enkele vervoerder die dit zal onderschrijven. Ook zou het voor het minimaliseren van het aantal geluidgehinderden beter zijn langs Bathmen te gaan. En dat terwijl langs de Twentekanaallijn fors minder woningen staan. Er worden gewoon wiskundige trucs uitgehaald.”

De ChristenUnie wil dat goederentreinen zo veel mogelijk via de Betuweroute rijden en dat voor de langere termijn wordt ingezet op de Noordtak voor de Betuweroute langs de N18 of langs de Twentekanaallijn. “Een Noordtak is echt toekomstvast, is de snelste route voor goederenvervoerders en geeft het minste hinder.”

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: schrap spoorboog Bathmen definitief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari