Cairo: feeststemming en massale steun voor Sisi

Joel Voordewind en Peter van Dalen Cairo 4maandag 27 januari 2014 16:34

Grote tegenstellingen afgelopen zaterdag in Egypte. Aan de ene kant haast feestelijk: overal mensen die luid toeterend met vlaggen op weg zijn naar het Tahrirplein. Aan de andere kant bomaanslagen en botsingen tussen voor en tegenstanders van de generaal Al Sisi. Dat schrijft Joël Voordewind. Hij verblijft samen met Europarlementariër Peter van Dalen vijf dagen in Egypte.

De sfeer heeft twee gezichten hier. Uitgelaten en gespannen. Er wordt gefeest tussen de tanks en de af- en aanrijdende ambulances. We bezoeken Egypte om te onderzoeken of Nederland en Europa weer met hun gezicht naar Egypte zouden moeten staan. De EU heeft 4,8 miljard euro en Nederland enkele tientallen miljoenen aan hulpgelden en leningen bevroren. Tweede doel van de reis is om te bezien of de positie van de minderheden (Kopten) en vrouwen verbetert.

Revolutie 

We bezochten zaterdag het Tahrirplein en werden omhelst door uitgelaten Egyptenaren. Een paar straten verderop werd een tegendemonstrantie gehouden. De politie grijpt stevig in en arresteerde zo bleek ruim 1000 mensen. Na een half uur bij de ingang van het Tahrirplein worden we door onze beveiligers gesommeerd snel te vertrekken opdat de spanningen oplopen in de stad. Later blijkt dat er in totaal 49 doden zijn gevallen. Het geweld is er plaatselijk en rondom kleine groepjes tegendemonstranten.

82 christelijke gebouwen verbrand

We reizen door naar Minya in een stad 250 km ten zuiden van Caïro. Ook daar heerste een massale feeststemming, maar ook daar komen twee mensen om bij gevechten en wordt een christen voor zijn huis doodgeschoten. We bezoeken een paar kerken die afgelopen 14 augustus in brand zijn gestoken en volledig verwoest zijn, uit wraak voor het afzetten van president Morsi door de legerleiding. Opmerkelijk is dat de christenen niet rancunes en boos zijn op de moslims. Het waren extremisten niet onze moslimburen zo reageerde een priester die we spraken. De gouverneur spreek van de strijd tegen terroristen waar hij het begrip voor en de steun van het Westen pijnlijk mist. Waarom plaats de EU de moslim broeders ook niet op de lijst van terroristische organisaties roept hij uit! Waarom vertrouwt het westen ons  niet. Kom ons te hulp in plaats van ons te bekritiseren. Hij zegt blij te zijn met ons bezoek. Morgen meer gesprekken met maatschappelijke organisaties, kerken en politici. 

« Terug

Reacties op 'Cairo: feeststemming en massale steun voor Sisi'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari