Steun voor EU actie tegen Egyptische terreurorganisatie

IMG_1737dinsdag 28 januari 2014 21:17

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil Ansar Bayt al-Maqdis op de EU lijst van terreurorganisaties. Deze organisatie, die door diverse analisten wordt gezien als de militaire arm van de Moslimbroederschap, is verantwoordelijk voor vele recente aanslagen in Egypte. Europarlementariër Van Dalen is momenteel in Egypte en zei: "Het is indrukwekkend om te zien wat er momenteel in Egypte gaande is. De nieuwe grondwet geeft veel Egyptenaren hoop. Ansar Bayt al-Maqdis wil koste wat kost terug naar de tijd van onzekerheid en geweld. Ik ben blij dat mijn Europese collega's uit de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers mijn voorstel steunen."

Peter van Dalen is momenteel in Egypte met ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Ze onderzoeken of de Nederlandse en Europese hulpfondsen die onder het Morsi-bewind zijn bevroren weer kunnen worden vrijgegeven en onder welke voorwaarden. Speciale aandacht hebben ze voor de Koptisch-christelijke minderheid die de afgelopen jaren veelvuldig het slachtoffer is geweest van bloedige en verwoestende aanslagen. Van Dalen: "De Kopten zien de toekomst hoopvol tegemoet nu in de nieuwe Egyptische grondwet voorzieningen zijn opgenomen voor de bescherming van hun rechten. Er zijn echter ook groeperingen die deze verbeteringen willen terugdraaien. Ik vind dat de EU daar hard actie tegen moet ondernemen." Ansar Bayt al-Maqdis is de meest gewelddadige van deze groeperingen en waarschijnlijk aan de Moslimbroederschap verwant. Van Dalen: "Mijn Europese fractie dient, op mijn verzoek, een motie in waarin de Europese ministers van buitenlandse zaken worden opgeroepen deze groepering op de EU lijst van terreurorganisaties te zetten."
 
Indien de EU ministers dit verzoek overnemen, betekent dit dat banktegoeden kunnen worden bevroren, reisbeperkingen worden opgelegd, internationale onderzoeksbevelen uitgaan en de EU lidstaten met de Egyptische overheid kunnen samenwerken om de terreurorganisatie te ontmantelen. De Verenigde Staten hebben al toegezegd Ansar Bayt al-Maqdis op hun lijst van terreurorganisaties te zetten.
 
Ansar Bayt al-Maqdis heeft ook verschillende keren vanuit de Egyptische Sinai-woestijn raketten afgevuurd op Israël. De naam betekent 'Supporters van Jeruzalem'.
 
 

« Terug

Reacties op 'Steun voor EU actie tegen Egyptische terreurorganisatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari