PvdA en ChristenUnie: IND moet bij gesprekken zijn

01-03-2006 08:11 01-03-2006 08:11

DEN HAAG - IND-medewerkers moeten aanwezig zijn bij terugkeergesprekken met uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat schrijven PvdA en ChristenUnie in nieuwe Kamervragen die ze hebben gesteld aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken.

Afgelopen weken was een Syrische delegatie in Nederland om met 270 uitgeprocedeerden gesprekken te voeren over hun terugkeer naar Syrië. Die gesprekken werden voor het merendeel gevoerd zonder dat de IND erbij aanwezig was. Dat strijdt met de wet, zei specialist vreemdelingenrecht B. Olivier gisteren in deze krant. PvdA en ChristenUnie vinden dat IND-mensen erop moeten toezien dat er geen vragen worden gesteld over de asielachtergrond.

De Syrische delegatie vroeg standaard naar de asielachtergrond van de Syriërs, en die hebben daar ook bevestigend op geantwoord, zo blijkt uit interviews met mensen die op gesprek zijn geweest. Amnesty International liet eerder weten dat alleen al het aanvragen van politiek asiel voor het Syrische regime reden is voor verhoor en marteling als mensen naar Syrië teruggestuurd worden.

De Kamerfracties spelen ook een vraag van een asieladvocaat naar de minister door. Die stelt dat de gesprekken plaatsvonden op de Unit Asiel van de IND te Zwolle. Alleen al de locatie van de gesprekken verraadt de asielachtergrond van de Syriërs, aldus de advocaat.

,,We stellen onze vragen een beetje behoedzaam,'' zegt fractiewoordvoerder Jacob Bot van de ChristenUnie, ,,want we kunnen ons haast niet voorstellen dat de IND vlak na de Congokwestie opnieuw zo in de fout gaat.'' De IND heeft aan de Congolese overheid informatie gegeven over de asielachtergrond van teruggestuurde Congolezen. De minister verontschuldigde zich toen, en het kabinet beloofde de adviezen van de commissie Havermans ter harte te nemen. Amnesty vroeg vorige week in een brief wat de minister eigenlijk gedaan heeft met de aanbevelingen van die commissie, en de fracties sluiten zich daar in de Kamervragen bij aan.

De fracties stellen wel opnieuw, en nu scherper de vraag of het waar is dat een van de delegatieleden, Ghazi Hamdan, een hoge militaire rang heeft in Syrië. ,,Is het u bekend dat alle medewerkers van het departement van 'migratie en paspoorten' van het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken hetzij leden van de burgerpolitie zijn, dan wel leden van de veiligheidsdienst?'' Ook in de eerste Kamervragen van de ChristenUnie werd die vraag gesteld, maar volgens Kamerlid Tineke Huizinga ontweek de minister in eerste instantie het antwoord erop.

De Kamervragen sluiten af met een oproep aan de minister te antwoorden voor 8 maart aanstaande. De fracties houden er rekening mee dat de antwoorden aanleiding zullen geven om de minister ter verantwoording te roepen in een Kamerdebat.

Bron: Nederlands Dagblad, van onze redactie binnenland

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari