Geen nieuwe vergunningen voor pulskor-visserij

IMG_4016zaterdag 01 februari 2014 10:52

“Dit is onvoorstelbaar slecht nieuws, onbegrijpelijk dat Europa geen ruimte wil geven voor deze innovatie”, zo reageerde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) afgelopen nacht op de uitkomst dat er geen verdubbeling komt van het aantal puls vergunningen in Nederland. In Brussel werd de laatste hand gelegd aan het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, waarin ook extra vergunningen voor de pulskor waren opgenomen. Maar op het laatste moment zijn deze op initiatief van de Franse christendemocraat Cadec verwijderd. Van Dalen: “De Fransen vrezen concurrentie uit Nederland, en houden daarom deze innovatie tegen. Belachelijk!”

Pulskor-visserij

Bij deze manier van vissen worden de vissen opgeschrikt van de bodem door lichte stroomstoten van een paar volt. Dit geeft een besparing tot 50% in brandstofverbruik en 50% minder bijvangst. De zeebodem raakt ook minder beschadigd. Momenteel zijn alle vormen van elektrisch vissen verboden. Hier is een tijdelijke uitzondering op gemaakt. Voor de Noordzee is het toegestaan dat bij wijze van proef 5% van de boomkorvloot in de Noordzee mag vissen met elektriciteit. Dit zou uitgebreid naar 10%, ofwel van 42 naar 84 schepen, maar dit is nu van de baan.

Van Dalen: “De Eurofractie van de ChristenUnie-SGP zal onvermoeibaar blijven strijden voor volledige toelating van deze techniek”.

« Terug

Reacties op 'Geen nieuwe vergunningen voor pulskor-visserij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari