Boodschap EU Commissie: binnenvaart moet eigen problemen oplossen

Nijmegendonderdag 06 februari 2014 10:22

Bijdrage van Peter van Dalen (ChristenUnie) aan het debat over NAIADES II, Straatsburg, 6 februari 2014

De resolutie van het Parlement over het actieprogramma NAIADES II geeft de problemen van de binnenvaartsector duidelijk weer. Economische crisis, hoge schulden en een verwoestende overcapaciteit: de resolutie is glashelder.

En de resolutie geeft een duidelijke boodschap af: door een gebrek aan ambitie en financiële ondersteuning gaat NAIADES II de problemen van de binnenvaart niet oplossen. Want in feite zegt de Europese Commissie met NAIADES II: binnenvaart, los je eigen problemen op.

Dat betreur ik. NAIADES zoals het er nu uitziet is voor de binnenvaart onvoldoende. De Europese Commissie moet met de aankomende nieuwe voorstellen later dit jaar de sector echt vooruit helpen. Ook in financiële zin. De mooie woorden uit het Witboek Transport over de binnenvaart moeten worden omgezet in daden.

Maar tegelijk zeg ik: de binnenvaart is óók aan zet. Meer samenwerking is noodzakelijk om te overleven. Schippers en organisaties moeten de handen ineen slaan. Stoppen met gekibbel over competenties en eigen koninkrijkjes! Gebeurt dat niet dan zullen steeds meer schippers werkeloos aan de wal komen te staan. Dan ziet de toekomst voor deze prachtige sector er somber uit.

Labels
Eurofractie
Transport

« Terug

Reacties op 'Boodschap EU Commissie: binnenvaart moet eigen problemen oplossen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden