Toch verdubbeling vergunningen voor puls-techniek

IMG_4016dinsdag 18 februari 2014 11:44

“Ik ben blij dat er toch nog een manier is gevonden om de verdubbeling van de vergunningen voor de pulskor te regelen,” dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag. Nederland start met toestemming van Eurocommissaris Damanaki van Visserij een uitgebreid pilotprogramma naar de werking van de pulstechniek. Hierdoor mogen toch nog 42 extra kotters met pulskortuig naar platvis gaan vissen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de toelating van deze techniek in Europa en reageert verheugd: "Gelukkig komen de beloofde vergunningen nu alsnog beschikbaar via een achterdeur, goed dat Commissaris Damanaki hieraan heeft willen meewerken".

Pulskor-visserij

Bij deze manier van vissen worden de vissen opgeschrikt van de bodem door lichte stroomstoten van een paar volt. Dit geeft een besparing tot 50% in brandstofverbruik en 50% minder bijvangst. De zeebodem raakt ook minder beschadigd. Momenteel zijn alle vormen van elektrisch vissen verboden. Hier is een tijdelijke uitzondering op gemaakt. Voor de Noordzee is het toegestaan dat bij wijze van proef 5% van de boomkorvloot in de Noordzee mag vissen met elektriciteit. Dit wordt nu aangevuld met nog eens 5% via het pilotprogramma.

Van Dalen: “De verdubbeling is een stap in de goede richting, maar ik blijf strijden voor volledige toelating van deze techniek”.

 

« Terug

Reacties op 'Toch verdubbeling vergunningen voor puls-techniek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari