Europol moet onderzoek doen naar fraude met identiteits- en rijbewijzen

controledinsdag 18 februari 2014 12:25

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft het Europees Agentschap voor Politiesamenwerking (Europol) verzocht onderzoek te doen naar fraude met identiteitsbewijzen en rijbewijzen. Van Dalen heeft daar in een brief (zie bijlage) aan de directeur van Europol om gevraagd: ,,Eind januari kwam in het nieuws dat in sommige Europese landen voor een schijntje een extra rijbewijs of identiteitsbewijs kan worden verkregen.

Een Noorse wegvervoerondernemer kreeg binnen een paar weken 2 Litouwse identiteitsbewijzen en 4 Litouwse rijbewijzen van uitstekende kwaliteit voor 80 euro per stuk. Er moet onmiddellijk een einde komen aan deze wantoestanden en Europol moet daarin het voortouw nemen.”

Volgens Van Dalen, lijsttrekker voor ChristenUnie-SGP bij de komende Europese verkiezingen, is het enorm belangrijk dat officiële documenten in de EU echt en betrouwbaar zijn: ,,Als het zo makkelijk is officiële documenten te vervalsen komt de integriteit van de Europese overheden in het gedrang. Ook staat het goed functioneren van de Europese economie en de interne markt en het vertrouwen daarin op de tocht. Het is belangrijk dat de persoon met wie men zaken denkt te doen, ook echt die persoon is. Ik wil daarom dat Europol onderzoek doet naar de omvang van de fraude met rijbewijzen en identiteitsbewijzen. Als uit dat onderzoek blijkt dat fraude met officiële documenten vaak voorkomt, moet Europol de Europese lidstaten helpen en stimuleren deze fraude aan te pakken.”

Verkeersveiligheid en oneerlijke concurrentie

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, maakt zich door het voorbeeld uit Noorwegen ook grote zorgen om de Europese transportsector. ,,Een vrachtwagenchauffeur met 2 identiteitsbewijzen en 4 rijbewijzen kan onbeperkt doorrijden in Europa. Hij kan essentiële wetgeving als de rij- en rusttijden volstrekt negeren. Dat zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie op de Europese wegvervoermarkt, ook de verkeersveiligheid in Europa is in groot gevaar. Ook daarom moet Europol zo spoedig mogelijk een onderzoek starten naar de fraude met officiële documenten in de EU”, aldus Van Dalen. Europol moet bij dat onderzoek ook betrekken de manier waarop in Hongarije rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs worden verstrekt. Van Dalen: "Al in november 2011 heb ik de Europese Commissie verzocht na te gaan of in Hongarije niet te gemakkelijk een groot rijbewijs en ADNR-papieren voor vervoer van gevaarlijke stoffen te verkrijgen zijn[1]. De Commissie kwam daar niet uit, dus nu moet Europol aan de slag".

« Terug

Reacties op 'Europol moet onderzoek doen naar fraude met identiteits- en rijbewijzen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari