Kwik in barometers

13-03-2006 13:53 13-03-2006 13:53

Het EP praat deze week over het uitbannen van kwik in apparaten. Blokland: "Nederlandse producenten van antieke barometers gebruiken slechts zeer weinig kwik en er zijn voor hen geen alternatieven. Bovendien hergebruiken zij het afvalkwik uit laboratoria". Blokland steunt daarom het amendement een uitzondering te maken voor antieke barometers.

Bron:ANP

SCHIEDAM/BRUSSEL (ANP) - De vakmannen die authentieke kwikbarometers maken, staan onder druk. De Europese Commissie wil het zwaar giftige kwik uitbannen in veel toepassingen. Kleine bedrijfjes hebben nu hun hoop gevestigd op het Europese Parlement, dat deze week praat over uitzonderingen voor traditionele toepassingen van kwik.

,,Een kwikverbod zou een ramp zijn voor ons'', zegt Andreas Rose van Rose Barometers in Schiedam. ,,Als we alleen van de reparatie moeten leven, is dat een hele stap terug''.

Rose meent dat het milieu juist is gediend als kwik blijft toegestaan in barometers. Bezitters van kapotte barometers en thermometers zouden het kwik anders maar door de gootsteen spoelen.

Ook een bedrijfje in Lelystad volgt de Europese besluiten over kwik op de voet. Jan van Agteren van het gelijknamige barometeratelier noemt het nakende verbod een schande. ,,Voor mij persoonlijk is het een drama. Ik werk mijn hele leven met barometers. En dan is het erg zuur als je moet stoppen om zo'n onredelijke regel. Iedereen die ik spreek zegt dat het onzinnig is. Kwik is helemaal niet giftig. Je kunt zo een emmer in het IJsselmeer gooien: de vissen zwemmen erom heen. Het zijn kwikverbindingen die giftig zijn. Maar dat speelt niet bij de barometers.''

Van Agteren heeft inmiddels een dossier van vijf à zes centimeter over de zaak. ,,Kwik hoort gewoon bij de natuur. De Gasunie krijgt het mee met het oppompen van aardgas. In Duitsland verstoken ze tonnen kwik omdat het nu eenmaal in steenkool zit. En ik? Ik gebruik een kilo per week, afkomstig van restanten van de overheid en particulieren.''

De ondernemers hoopt op het inzicht van het Europees Parlement. Dinsdag stemmen de leden over een amendement van de christendemocraten, dat een uitzondering openhoudt voor de piepkleine branche.

Europees Parlementslid Hans Blokland (ChristenUnie) meldt alvast dat hij het amendement steunt. Volgens hem gebruiken de Nederlandse producenten van antieke barometers slechts zeer weinig kwik en zijn er geen alternatieven. ,,Bovendien hergebruiken zij het afvalkwik uit laboratoria.''

Vooralsnog gaat het om een strategie, nog niet om het besluit zelf. De bedrijfjes vinden het lastig om het zeer ingewikkelde EU-proces te volgen. ,,We zijn te klein om flink te lobbyen in Brussel. Ik heb maar een man personeel'', verzucht Rose.

De Brusselse ideeën over een komend kwikverbod kost Van Agteren nu al klanten, zegt hij. Zijn belangrijkse afnemer was een barometermuseum. ,,Die beheerder werd zo dol van Nederland dat hij naar Australië is verhuisd. De helft van mijn omzet viel weg. En winkels haken af, omdat ze denken dat er geen toekomst meer voor is. Van Agteren heeft zijn bedrijf met antieke barometers al moeten verkleinen. Van een werkplaats met drie man personeel naar een atelier bij zijn huis, met een personeelslid.


« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari