eCall: geen verkeersveiligheid en privacy kwijt

Zittingszaal_Straatsburg_02woensdag 26 februari 2014 11:52

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is tegen de verplichte invoering van eCall, een door Eurocommissaris Neelie Kroes voorgesteld systeem waarmee een auto automatisch hulpdiensten inschakelt bij een ernstig ongeval. Volgens de Europarlementariër is het zeer de vraag of de verkeersveiligheid door eCall verbetert:

,,Volgens de Europese Commissie worden met de verplichte invoering van eCall mogelijk 2500 levens per jaar in Europa gered. Maar deze cijfers zijn waterdun, zo blijkt uit verschillende internationale onderzoeken. De verkeersveiligheid in Europa is meer gebaat bij betere hulpverlening, een mentaliteitsverandering bij bestuurders (meer anticiperen!) en goed onderhoud van de infrastructuur. eCall levert een minieme bijdrage aan de verkeersveiligheid en kan door onnodige meldingen zelfs een verslechtering van de verkeersveiligheid betekenen.”

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, ziet de hand van de machtige auto-industrie in het eCall voorstel: ,,eCall is voor de Europese auto-industrie een gouden kans om de productie- en onderhoudskosten van auto’s te verhogen. Een beroep op verkeersveiligheid betekent vaak het einde van de nuchtere en gezonde discussie: het eCall-voorstel is daar helaas een treffend voorbeeld van.”

Afspraken over privacy vaak boterzacht

Ook maakt Van Dalen zich zorgen over de privacy van autobezitters. ,,Uiteraard beloven alle voorstanders om het hardst dat eCall niet gebruikt zal worden om autorijders permanent te volgen. eCall maakt dat volgen echter eenvoudig mogelijk. Uiteraard zijn daar afspraken over te maken, maar als iets boterzacht is gebleken de afgelopen jaren zijn het afspraken over gebruik van privacy-gegevens”, aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'eCall: geen verkeersveiligheid en privacy kwijt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari