Strengere regels voor tabak

rokendodelijkwoensdag 26 februari 2014 13:10

"Gelukkig hebben we nog voor de Europese verkiezingen kunnen besluiten over strengere regels voor tabak. Dit ondanks de pogingen van de tabakslobby om het proces te vertragen. Die hoopte op uitstel van de strengere regels,’’ dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) na afloop van de eindstemming over de nieuwe tabakswetgeving.

Tabak moet voortaan op tabak lijken en naar tabak smaken. Toevoegingen aan sigaretten zoals zoete smaakjes of vitamines zijn misleidend en worden daarom verboden. “Ze doen vermoeden dat de sigaret goed of minder schadelijk is voor je gezondheid, terwijl dit absoluut niet waar is”, aldus Van Dalen.

 

Elektronische sigaret – een Brussels compromis

De elektronische sigaretten, ook wel e-sigaretten, worden onderverdeeld in twee categorieën.  Ze worden ofwel behandeld als medicijnen, wanneer ze worden gepresenteerd vanwege hun genezende of preventieve eigenschappen, ofwel  als nieuwe tabaksproducten. Als tabaksproduct mogen de e-sigaretten minder nicotine bevatten dan de e-sigaretten in de medicijn-categorie. Ook moeten de verpakkingen van elektronische sigaretten zijn beveiligd met een kinderslot en gezondheidswaarschuwingen bevatten. Daarnaast moeten dezelfde reclamebeperkingen gelden als voor gewone tabaksproducten.

Peter van Dalen: “Dit is echt een Brussels compromis. De een wilde de e-sigaretten als medicijn beschouwen, de ander als nieuw tabaksproduct. Ze werden het niet eens, dus kozen ze voor een mengeling van de twee. Niemand is daar echt blij mee, maar zo kunnen we misschien zien welk systeem werkt. Deze mengvorm is geen optie voor de lange termijn”.

Van Dalen had liever gezien dat e-sigaretten als geneesmiddel werden beschouwd: “Jammer dat de elektrische sigaret niet gewoon beschouwd als geneesmiddel. Op die manier hadden we kwaliteit en veiligheid goed kunnen controleren voordat deze massaal op de markt wordt gebracht. Zo maak je als overheid ook duidelijk dat de elektronische sigaret kan helpen bij het afkicken, maar niet moet worden gezien als opstap naar of instandhouding van een nicotineverslaving.”

“Gelukkig worden er al wel eisen gesteld aan de e-sigaretten en komen er duidelijke gezondheidswaarschuwingen”.

Jongeren

Elke dag beginnen in Nederland bijna 200 jongeren onder de 18 met roken. Van Dalen:  “Vooral jongeren zijn gevoelig voor flitsende verpakkingen en toegevoegde smaakjes. Door bijvoorbeeld chocola wordt de scherpe tabakssmaak gemaskeerd en raken jongeren makkelijker verslaafd.” Van Dalen is tevreden dat de waarschuwingen op pakjes groter worden: “Goed dat er nu waarschuwingen van 65% komen. Hoe groter de waarschuwing, hoe groter het effect. Dat blijkt uit tal van internationale onderzoeken”. Elk jaar sterven 700.000 mensen in Europa als direct gevolg van roken. “Dit aantal moet en kan omlaag. Het totaal aan maatregelen in deze Richtlijn kan daar zeker toe bijdragen. We moeten onze gezondheid niet in rook laten opgaan!”.   

 

« Terug

Reacties op 'Strengere regels voor tabak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari