Debat over de toekomst van Israel

29-03-2006 16:44 29-03-2006 16:44

Belder nam deel aan een debat over de toekomst van Israel, georganiseerd door het RD.

Bron: RD

„Als de Messias komt, zal er echt vrede zijn”
 
Jakko Gunst
AMERSFOORT - De Joden op de voorste rijen klappen hartstochtelijk als rabbijn Binyomin Jacobs zich tijdens het RD-debat van dinsdagavond even in het hart laat kijken. „Als de Messias komt, zal er echt vrede zijn.”
 
Diep is Israël verdeeld over zijn toekomst. Dat blijkt ook tijdens het RD-debat. Het botst vooral tussen de orthodoxe rabbijn Binyomin Jacobs en Jaap Hamburger, die als vicevoorzitter de stichting Een Ander Joods Geluid vertegenwoordigt.
Beiden discussieerden dinsdagavond in congrescentrum De Flint in Amersfoort samen met drs. Bas Belder, Europarlementariër namens CU/SGP.
 
Het bestaan van het volk van Israël gaat tegen de wetmatigheden van de geschiedenis in, zegt Jacobs aan het begin van de avond. „Het is een Godswonder. Een historicus zou zeggen: Hoe kunnen zij ooit weer samenkomen in wat zij eens beschouwden als hun eigen land?”
Hamburger rept van een volk dat sinds veertig jaar in de duisternis wandelt en zelf ook duisternis verspreidt, en doelt daarmee op hetzelfde Israël als Jacobs. „Israël kreeg in 1967 de macht in de schoot geworpen en heeft die nooit teruggegeven. We zijn bezetters geworden en gebleven. En we zijn van het bezetten bezeten geraakt”, zegt hij.
 
Met Europarlementariër en Midden-Oostenkenner Belder botst Hamburger over de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het Palestijnse bestuur. „Om vrede te sluiten, heb je twee partijen nodig”, aldus Belder. „Een stabiele partner is Hamas op dit moment niet.” Dat de bereidheid tot vrede bij Israël wel degelijk aanwezig is, blijkt volgens hem uit de vredesakkoorden met Egypte en Jordanië. „De kans op eenzelfde modus vivendi hebben de Palestijnen nooit benut.”
De belofte van de Palestijnse president Mahmud Abbas om al-Qaida zo veel mogelijk uit de Palestijnse gebieden te weren, zegt Belder weinig. Hamburger, vertwijfeld: „Ik vraag mij af waarom het optreden van het Palestijnse bestuur iedere keer moet worden geridiculiseerd.”
 
Met zijn onverstoorbare humor weet Hamburger de lachers op zijn hand te krijgen. „Sabotage”, mompelt hij als zijn microfoon tot drie keer toe staakt. Het grote applaus is voor Belder, die het optreden van de PLO na de akkoorden van Oslo onder vuur neemt en laat weten niet rouwig te zijn om het uitblijven van de komst van een Palestijnse „schurkenstaat.”
Hamburger zegt niet optimistisch te zijn over het perspectief op vrede. „Ik vrees dat de bezetting zal voortduren. We hebben weinig van het verleden geleerd.”

© Reformatorisch Dagblad

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari