Krachtige oproep tegen prostitutie

european-parliament_350woensdag 26 februari 2014 13:34

Peter van Dalen is blij met het verslag Honeyball, dat vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg is aangenomen. De Europarlementariër: ,,Dit verslag neemt duidelijk stelling tegen de gefaalde legalisering van prostitutie. Het verslag roept de lidstaten op prostitutie te verbieden, niet door de prostituees te straffen, maar door het kopen van seks strafbaar te maken. Die oproep steun ik van harte!"

De verschillende Europese lidstaten hebben uiteenlopend prostitutiebeleid. In Nederland is prostitutie al jaren legaal. Van Dalen: ,,De voorstanders van het legaliseren van prostitutie dachten dat het goed was dat vrouwen zelf de keus kunnen maken wat ze doen met hun lichaam. Maar nu blijkt dat de overgrote meerderheid van prostituees in Nederland slachtoffer is van vrouwenhandel, van loverboys of om andere reden gedwongen is zich te verkopen. De voorstanders van legale prostitutie dachten ook dat de praktijk zo beter te controleren is. Maar nu heeft onderzoek van de VN aangetoond dat Nederland de nummer 1 bestemming in de wereld is van mensenhandel. Voor mij is het duidelijk: het Nederlandse beleid heeft gefaald, het roer moet om."
 
Uit diverse onderzoeken blijkt wat de verschrikkelijke realiteit van zowel illegale als legale prostitutie is. Internationaal hebben 85 tot 90% van vrouwen in prostitutie, alvorens daar te belanden, enige vorm van geweld ondergaan (verkrachting, incest, pedofilie), maar liefst 62% verklaart te zijn verkracht. In Nederland heeft de nationale recherche in Alkmaar, Amsterdam en Utrecht onderzoek gedaan en schrijft in het rapport Schone Schijn dat 50 tot 90 procent van de vrouwen gedwongen achter de ramen staat.
 
Steeds meer landen stappen nu over op het zogenaamde 'Zweedse model', waarin prostitutie wordt verboden, niet door de prostituees aan te pakken, maar door de kopers van seks te vervolgen. Uit onderzoek blijkt dat na verloop van tijd de vraag naar seks voor geld enorm af neemt. En in Zweden heeft het nieuwe model ook een mentaliteitsverandering teweeg gebracht: het bezoeken van een prostituee is niet meer stoer, maar wordt juist afgekeurd. Van Dalen: ,,Ik steun van harte al het beleid dat prostitutie verbied en tegelijk voorzichtig met de slachtoffers wil omgaan. Ik geloof dat ieder mens is geschapen naar Gods beeld en dat met seksualiteit heel zorgvuldig en in de geborgenheid van het huwelijk moet worden omgegaan. We moeten de seksualisering van de samenleving stoppen en de gedachte dat het lichaam van een ander te koop is een halt toe roepen."
 
Competentie
De ChristenUnie is van mening dat prostitutiebeleid en bijbehorend beleid voor het strafrecht, politieoptreden, de rol van onderwijs en maatschappelijke hulpverlening een nationale competentie is. Elke Europese lidstaat moet hierin zelf keuzes maken. Niettemin ziet de ChristenUnie graag dat prostitutie overal verboden zou zijn. Van Dalen: ,,Het is mooi dat Europees Parlement vandaag een dringende oproep doet aan de nationale beleidsmakers om te kiezen voor een menswaardig prostitutiebeleid."

« Terug

Reacties op 'Krachtige oproep tegen prostitutie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari