ChristenUnie wil opheldering over constructie Noorse luchtvaartmaatschappij

vlag europa tourmaandag 03 maart 2014 11:58

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil opheldering van de Europese Commissie over de Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air International (NAI). NAI is van plan via een Ierse dochteronderneming goedkope vluchten aan te bieden tussen West-Europa en Noord-Amerika. De piloten en andere werknemers worden gevestigd in Thailand en via een Singaporees uitzendbureau ingehuurd.

Van Dalen: ,,Ik wil van de Europese Commissie weten of deze schimmige constructie wel helemaal volgens de regels is. Dat is in het belang van de verkeersveiligheid, maar ook wil ik voorkomen dat belastingwetgeving en sociale rechten van werknemers op deze manier worden omzeild.” 

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is met name bezorgd over de controle op de veiligheid van de vliegtuigen: ,,Welke instantie controleert of het vliegtuig aan alle veiligheidseisen voldoet, als het een Ierse dochteronderneming van een Noorse luchtvaartmaatschappij betreft die alleen maar vliegt tussen Frankfurt en New York? Dat is vragen om problemen en bij een ongeval zullen allerlei instanties naar elkaar wijzen. Daarom heb ik aan de Commissie gevraagd wie verantwoordelijk is voor de technische controle van deze voertuigen, zodat het duidelijk is wie aansprakelijk is bij een eventueel ongeval.”

Ontduiking van belasting en sociale rechten

Ook vraagt Van Dalen zich sterk af of NAI met deze constructie niet de belasting ontduikt en rechten van werknemers omzeilt. ,,Ook in het wegvervoer, de zeevaart en de binnenvaart zie je regelmatig dit soort ingewikkelde constructies opduiken. Ik wil daarom dat de Commissie precies onderzoekt of zulke bedrijven door de beugel kunnen op het gebied van belasting- en sociale wetgeving. Want landen missen met dit soort constructies belastinginkomsten, sociale premies worden niet afgedragen en werknemers kunnen worden uitgeknepen. Het wordt tijd dat de Commissie hier tegen optreedt”, aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil opheldering over constructie Noorse luchtvaartmaatschappij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari