Steun voor Nederlandse plantveredeling goed nieuws voor MKB

appeldinsdag 11 maart 2014 12:21

“Ik ben blij dat er steun is voor Cisgenese, een in Wageningen ontwikkelde veilige manier van plantveredeling. Dit is vooral goed nieuws voor het Nederlandse MKB”, zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag. Er werd gestemd over een rapport over de toekomst van de tuinbouwsector in Europa.

Het rapport stelt dat er een apart toelatingsproces moet komen voor Cisgenese, in plaats van de behandeling als GGO. “De vergunningen voor de toelating van deze gewassen worden daarmee betaalbaar voor het MKB, nu kunnen alleen de allergrootste multinationals nieuwe soorten op de markt brengen. Vereenvoudiging van het toelatingsproces biedt kansen voor Nederlandse telers van groenten en fruit”, aldus van Dalen.

Wat is Cisgenese?

Om de schade aan gewassen door ziektes te voorkomen zonder veel bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wordt al lang gezocht naar wilde gewassen die deze kwaliteit van nature hebben. Bij Cisgenese wordt alleen gekeken naar soorteigen genen en die worden in het veredelingsproces gebruikt. Er wordt binnen een plantensoort gezocht naar eigenschappen die de plant resistent maken. Bijvoorbeeld wordt bij wilde appelsoorten gekeken naar eigenschappen die eetbare appels missen. In Wageningen is deze innovatieve techniek ontwikkeld.

De soortgrenzen worden bij Cisgenese dus niet overschreden. Het resultaat is een plant die ook op natuurlijke wijze had kunnen ontstaan. Die nieuwe plant is daarmee geen ‘genetisch gemodificeerd organisme’ (GGO). Bij GGO´s wordt DNA van bijvoorbeeld schimmels gecombineerd met mais. Zo´n soort kan niet op natuurlijke wijze ontstaan.

Cisgenese wordt nu nog door de EU aangemerkt als GGO, maar dit lijkt te gaan veranderen. Een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) stelde al eerder dat planten zonder vreemd DNA als niet-GGO moeten worden beschouwd en dat Cisgenese even veilig is als klassieke veredeling. “Cisgenese combineert de snelheid van genetische modificatie met de veiligheid van klassieke veredeling,” aldus Van Dalen.

 

 

Hoe nu verder

De kogel is nog niet helemaal door de kerk. De vraag is hoe de verantwoordelijke Europese Commissaris Tonio Borg zal reageren op deze stemming. Van Dalen: "Ik hoop dat de Europese Commissie spoedig met een voorstel komt waarmee de toelating van Cisgene gewassen zal worden vereenvoudigd. Pas dan krijgt deze Nederlandse innovatie echt de kans om tot bloei te komen."

Hoorzitting

 

Eerder organiseerde Peter van Dalen een hoorzitting in het Europees Parlement over Cisgenese, omdat het in Europa niet bekend was. Wetenschappers uit verschillende Europese landen gaven hun visie. Onder de toehoorders waren ook de onderzoekers van de EFSA en veel collega politici.

« Terug

Reacties op 'Steun voor Nederlandse plantveredeling goed nieuws voor MKB'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 15-01-2015 04:37
Zwitserse horlogemaker Nep Horloges Breitling presenteren zijn horloge Colt GMT + uitgerust met een nieuwe Hublot Replica rubber band die perfect in het geval van 41.3 mm integreert. Een krachtige, sportieve en praktische uurwerk dat zo veel stuurprogramma's als frequente reizigers en duikers moet trekken. Naast lokale tijd, dit automatische horloge 41.3 mm geeft een tweede tijdzone met een tweede rode driehoekige-tipped uurwijzer, die is gekoppeld aan een maatstreepjes 24 uur op de flens.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari