ChristenUnie: Sluis Eefde snel uitbreiden maar wel zorgvuldig

carla-dik-faberAPR_2405vrijdag 14 maart 2014 14:56

Kan de extra sluiskolk bij Eefde niet sneller worden gerealiseerd? Dit vraagt ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber aan minister Schultz. “Er dreigen binnen twee jaar scheepsfiles te ontstaan op het Twentekanaal voor de sluis. Als het dan tot 2020 duurt voordat de nieuwe sluis er ligt, is er een risico dat bedrijven afhaken en hun vracht weer over de weg gaan vervoeren. Daardoor komen er meer files op de weg en dat moeten we natuurlijk voorkomen.”

Ook wil het Kamerlid meer duidelijkheid waarom de minister kiest voor de locatie Noord. “Eerder was de commissie MER kritisch over het proces. De variant Midden-Noord was afgevallen zonder dat de argumenten goed op een rij stonden. Ik wil dat hier zorgvuldig naar wordt gekeken want de locatie Noord heeft grote impact voor het dorp. De vraag is bovendien of de variant Noord wel echt goedkoper is dan de variant Midden-Noord.”

Tenslotte wil het Kamerlid weten welke lessen de minister trekt uit het planvormingsproces rond de sluis Eefde. “Het is goed dat kritische opmerkingen voor de commissie voor de milieu-effectrapportage worden meegenomen, maar ik wil dat de minister hiervan ook leert voor volgende projecten. Nu moeten te vaak rapporten worden aangepast. Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat dit soort ingrijpende plannen zorgvuldig worden uitgewerkt. Het mag ook niet gebeuren dat in de beginfase varianten afvallen omdat ze te duur zouden zijn, terwijl later - als de plannen in kannen en kruiken zijn - blijkt dat die afgevallen variant wellicht toch het beste was geweest. Het aanpassen van plannen of alsnog onderzoeken van alternatieven is dan vaak onmogelijk geworden, omdat dit tot te veel vertraging zou leiden.” De schriftelijke vragen aan de minister zijn mede ondertekend door de PvdA.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Sluis Eefde snel uitbreiden maar wel zorgvuldig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari