ChristenUnie: snel einde gebruik metam-natrium

carla-dik-faberAPR_2378dinsdag 18 maart 2014 17:05

De regering moet samen met de bollensector alternatieven voor de grondontsmetter metam-natrium uitwerken en belemmeringen voor het gebruik van deze alternatieven wegnemen. Een Kamermeerderheid stemde voor een motie van Kamerlid Carla Dik-Faber met deze strekking.

Dik-Faber: ,,Het middel metam-natrium, dat gebruikt wordt om akkers  te ontdoen van ongedierte, past niet bij duurzame bollenteelt. Het middel is zeer schadelijk voor de flora en fauna. Gebruik ervan is bovenal schadelijk voor de gezondheid van omwonenden.”

Dik-Faber wil daarom dat er snel een einde komt aan het gebruik van metam-natrium. ,,Er zijn duurzame en veilige alternatieven voorhanden, die bovendien beter werken dan metam-natrium. Een voorbeeld daarvan is de teelt van vanggewassen, die ongedierte wegvangen. Of het tijdelijk onder water zetten van de velden.”

Duurzame alternatieven

Het toepassen van duurzame alternatieven kan op dit moment  niet in de markt terug verdiend worden. Daarom heeft Dik-Faber voorgesteld dat de teelt van vanggewassen onder de vergroeningsmaatregelen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt gebracht. ,,Staatssecretaris Dijksma heeft hier positief op gereageerd. Ik ben blij dat nu ook een Kamermeerderheid mijn inzet steunt alternatieven zo snel mogelijk rendabel te maken. Het nieuwe GLB gaat in 2015 van start en daarmee is het einde van metam-natrium in zicht”, aldus het Kamerlid.

Voor de ChristenUnie staat het belang van volksgezondheid van omwonenden voorop. Dik-Faber wil dat het gebruik van metam-natrium zo snel mogelijk stopt, liever nog vandaag dan morgen. ,,Er is echter een ontheffing verleend voor gebruik in 2014. Het middel nu uit de markt halen, houdt juridisch geen stand. Zolang metam-natrium wordt gebruikt, moeten telers zich vanzelfsprekend houden aan de strenge eisen voor het gebruik. Daar spreken we telers ook op aan.”

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: snel einde gebruik metam-natrium'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari