Voorkom dierenleed: scherp regels rondom klonen aan

koemaandag 07 april 2014 09:31

Opinieartikel geplaatst in NRC 3 april 2014 - De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat er een verbod komt op klonen en op de verkoop van het vlees van gekloonde dieren. Ten tweede komt er een verbod op het op de markt brengen van levensmiddelen op basis van kloondieren. De melk van een gekloonde koe mag bijvoorbeeld niet worden verkocht in de EU. Zeker, ik heb –en velen in Europa met mij - religieuze bezwaren tegen klonen. Als mens hebben we de opdracht gekregen zorg te dragen voor de schepping, niet om die te kopiëren.

Maar, zelfs zonder deze bezwaren is er genoeg reden om voor een verbod te zijn. Klonen gaat namelijk gepaard met ernstig dierenleed. Negen van de tien klonen komen mismaakt of ziek ter wereld en overlijden binnen een paar weken. Dit komt onder andere omdat klonen gebeurt in combinatie met extreem doorfokken. Koeien worden genetisch gepusht richting een (letterlijk) ondraaglijk hoge melkproductie. Ook voor de 'draagmoeders' van de kloon is de zwangerschapvaak verschrikkelijk, omdat kloonbaby's veel groter zijn dan normale. Vandaar dat de Europese Commissie nu zegt: verbieden die handel.

Maar even interessant is wat er niet in de voorstellen staat. Het verbod betreft niet de nakomelingen van de gekloonde dieren, terwijl die juist het 'economische doel' zijn van het klonen. Want de klonen zelf zijn zeer kostbaar en zullen niet verkocht worden als biefstuk: het gaat juist om hun nakomelingen. Ook het zaad van een in Amerika gekloonde fokstier mag in Europa gewoon verkocht blijven worden!

Het is krom dat de Europese Commissie een praktijk wil verbieden vanwege het dierenwelzijn, maar de resultaten van die praktijk wel toestaat. We zullen dus ook reproductief materiaal (zaad) van gekloonde dieren moeten verbieden. Daarnaast moeten er maatregelen genomen worden die het traceren van kloondieren makkelijker maakt.

Ook regels voor de etikettering ontbreken. Momenteel zijn bedrijven niet verplicht op het etiket te zetten dat het vlees afkomstig is van nakomelingen van gekloonde dieren. Dus doen ze dat ook niet, omdat dit slecht is voor de verkoopcijfers. Het is onacceptabel dat consumenten niet weten dat er mogelijk kloonvlees op hun bordje ligt.

Door een combinatie van bovenstaande aanscherpingen komen we dichter bij ons einddoel: het uitbannen van deze techniek die gepaard gaat met veel dierenleed.

« Terug

Reacties op 'Voorkom dierenleed: scherp regels rondom klonen aan'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 15-01-2015 04:37
Zwitserse horlogemaker Nep Horloges Breitling presenteren zijn horloge Colt GMT + uitgerust met een nieuwe Hublot Replica rubber band die perfect in het geval van 41.3 mm integreert. Een krachtige, sportieve en praktische uurwerk dat zo veel stuurprogramma's als frequente reizigers en duikers moet trekken. Naast lokale tijd, dit automatische horloge 41.3 mm geeft een tweede tijdzone met een tweede rode driehoekige-tipped uurwijzer, die is gekoppeld aan een maatstreepjes 24 uur op de flens.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari