Europarlementariër Peter van Dalen pleit voor alternatieven embryonaal stamcelonderzoek

vlag europa tourvrijdag 11 april 2014 13:20

Peter van Dalen, lijsttrekker voor ChristenUnie-SGP bij de komende EP-verkiezingen, sprak op donderdag 10 april in het Europees Parlement voor een bomvolle zaal zijn steun uit aan het burgerinitiatief One of Us. Van Dalen:

 ,,One of Us is het meest succesvolle burgerinitiatief ooit. Er zijn bijna 2 miljoen handtekeningen verzameld. Ik ondersteun het initiatief van harte en deel de visie op de beschermwaardigheid van het leven vanaf de conceptie".

One of Us wil de Europese financiering stopzetten van programma's waarbij menselijke embryo's worden vernietigd. Momenteel betreft dat wetenschappelijk onderzoek waarbij embryonale stamcellen worden gebruikt en programma's voor zogenaamde seksuele en reproductieve gezondheid in ontwikkelingslanden, waarbij ook abortussen worden gefinancierd. De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief geaccepteerd en de initiatiefnemers uitgenodigd hun argumenten te presenteren. Van Dalen: ,,Ik vind het problematisch dat de EU onderzoek financiert dat maar in een paar lidstaten is toegestaan, terwijl het in andere lidstaten om morele redenen niet mag. En dat bij Europese ontwikkelingssamenwerking abortussen worden gefinancierd is diep beschamend.

 

Alternatieven

Van Dalen pleit voor financiering van alternatieven van embryonaal stamcelonderzoek. Van Dalen: ,,Er zijn verschillende alternatieve onderzoeksmethoden beschikbaar of in ontwikkeling, zoals onderzoek met stamcellen uit darmweefsel. Bij deze methoden hoeft geen enkele embryo te worden vernietigd en zijn toch goede wetenschappelijke resultaten te boeken. Ik verzoek de Europese Commissie om de miljoenen die nu in embryonaal stamcelonderzoek worden gestoken aan dergelijke alternatieven te besteden."

 

De Europarlementariër vindt ook dat er betere manieren zijn dan abortus om de gezondheid van vrouwen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Van Dalen: ,,Er zijn zo veel manieren om de gezondheid van vrouwen en hun ongeboren kinderen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Financiering van abortus moet daarbij niet aan de orde zijn. Wat nodig is zijn huwelijkse trouw, voorlichting, betere hygiënische omstandigheden, betere verbindingen naar ziekenhuizen, betere opleidingen voor dokters."

 

Lobby´s

Veel machtige Brusselse lobby's zijn tegen One of Us in verzet gekomen. Vertegenwoordigers van onder andere biomedische organisaties, die zelf voor het grootste deel aan de Europese subsidiekraan hangen, beschuldigden het burgerinitiatief ervan religieus conservatief, achterlijk en gefinancierd door Amerika te zijn. Sophie in 't Veld, D66 Europarlementariër deed alsof de 2 miljoen handtekeningen, die One of Us in korte tijd verzamelden, niets voorstelden. Een Britse Europarlementariër ging zelfs zover door te zeggen dat vrouwen altijd moeten kunnen kiezen of ze hun kind geboren willen laten worden of niet. Van Dalen: ,,Ik vind het een geweldige prestatie van de initiatiefnemers dat ze ondanks de felle weerstand nu toch hier staan. Ik hoop en bid dat de Europese politici en beleidsmakers deze oproep niet negeren en stoppen met EU-financiering van onderzoek waarbij menselijk leven wordt vernietigd. Ik zal mij er in ieder geval volledig voor inzetten!" Van Dalen: "De komende EP-verkiezingen gaan dus wel degelijk ergens over, want het nieuwe Europees Parlement zal na mei moeten besluiten, hoe dit initiatief wordt toegepast. Een keuze voor ChristenUnie-SGP op 22 mei is dus een keuze voor het leven".

« Terug

Reacties op 'Europarlementariër Peter van Dalen pleit voor alternatieven embryonaal stamcelonderzoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari