EP bindt de strijd aan met overgewicht Europeanen

15-05-2006 18:31 15-05-2006 18:31

Straatsburg - Het Europees Parlement (EP) presenteert vandaag het akkoord tussen Raad en EP over het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen. Op een etiket mag straks niet meer vermeld worden dat het gezond is, of vermagerend werkt, zolang dit niet wetenschappelijk is bewezen. Het akkoord schrijft voor dat binnen drie jaar alle claims die op producten staan, aan de eisen van deze verordening voldoen.
 
Blokland (ChristenUnie-SGP) vindt het belangrijk het probleem van overgewicht in Europa, vooral onder jongeren, aan te pakken. Blokland: "Het voorstel is een goed initiatief maar we zijn er met dit akkoord nog niet. Je kunt het probleem van overgewicht niet oplossen met alleen duidelijke en correcte etikettering. Duidelijke etikettering is wel een middel om mensen bewust te maken van wat ze eten. Het is daarom belangrijk dat deze informatie niet misleidend is".

Een voorbeeld van een misleidende boodschap is de vermelding dat het product toegevoegde vitamines bevat, terwijl het etiket niet vermeldt dat het product veel suiker bevat. Verder mogen gezondheidsclaims niet speciaal gericht zijn op kinderen of suggereren dat het niet gebruiken van het product de gezondheid schaadt.
 
Blokland: "Het akkoord is een belangrijke stap in de goede richting. Het pakt een gezondheidsprobleem aan, waar Europeanen in toenemende mate mee te maken hebben". Het formele EP-besluit over de voedings- en gezondheidsclaims valt dinsdag, als het EP hierover stemt. Naar verwachting zal het EP dit met grote meerderheid aannemen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari