ChristenUnie wil meer hergebruik kleding

20140416-CU-reshare-Carladik-actie-ldh_IHI8058woensdag 16 april 2014 14:17

Gemeenten moeten meer inspanningen doen op het gebied van kledinginzameling. Dat staat in de notitie ‘Kleding uit de kliko!’ die ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber vandaag presenteerde. Hiermee wil ze aandacht vragen voor hergebruik van kleding. Dik-Faber: ,,Jaarlijks verdwijnt er 135 miljoen kilo kleding en textiel bij het restafval. Om je een beeld te geven, dat zijn 10.000 vrachtwagens vol met bruikbare spullen.

Helaas verdwijnt het merendeel hiervan in de verbrandingsoven. Dik-Faber: ,,Daarom kom ik met plannen om kleding uit de kliko te houden. Kledinginzameling is goed voor mens en milieu!” De staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu moet gemeenten via de VNG aanspreken op hun verantwoordelijkheid, vindt het Kamerlid. ,,Gemeenten zijn gehouden aan de doelstellingen in het landelijk afvalbeleidsplan, maar in de praktijk heeft kledinginzameling te weinig prioriteit.”

Dik-Faber komt in de notitie met dertien aanbevelingen. Gemeenten zouden bijvoorbeeld niet meer in rekening moeten brengen dan de kostprijs voor het plaatsen van containers en de inzameling, zodat de opbrengst voor het goede doel maximaal is. Uitgangspunt zou daarnaast moeten zijn dat per 2500 inwoners een inzamelpunt beschikbaar is. Gemeenten moeten ook aan elkaar bekend maken wat hun beleid voor textielrecycling is, zodat ze ideeën bij elkaar op kunnen doen. Ook is het aan te bevelen een landelijke publiekscampagne te organiseren. Daarnaast wil de ChristenUnie ruim baan voor particuliere initiatieven.

Lees de notitie hier.


Actie Leger des Heils

Dik-Faber presenteerde haar voorstellen tijdens een actie van het Leger des Heils. Op het Plein bij de Tweede Kamer werd op een speciale manier inzichtelijk gemaakt hoeveel kleding er in Nederland wordt weggegooid. Het eerste exemplaar van de notitie overhandigde  Dik-Faber aan staatssecretaris Mansveld  en aan Leger des Heils voormannen Simon Smedinga en Bert Sprokereef .

Veel burgers weten niet dat en hoe ze kleding gescheiden kunnen inleveren. Het Leger des Heils begint dit voorjaar met een nationale kleding-inzamelactie: het Leger kan de kleren krijgen! Deze actie wordt afgetrapt op het Plein. In heel Nederland zamelen ze via inzameldozen, ReBoxen, en containers kleding, textiel en schoenen in. Daarmee worden mensen geholpen die het hard nodig hebben en het milieu gespaard.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil meer hergebruik kleding'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari