Beperkingen dienstenrichtlijn

14-02-2006 09:49 14-02-2006 09:49

Speech Blokland gehouden tijdens het EP-debat over de dienstenrichtlijn

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement

 
Bijdrage van Hans Blokland (IND/DEM)                     Straatsburg, 14 februari 2006

 
Dienstenrichtlijn

 

A6-0409/2005 Verslag Gebhardt

 

 MdV,

 

 

Ik steun op hoofdlijnen de inperking van de richtlijn zoals bereikt door de twee grote politieke groepen. Zo wordt recht gedaan aan de milieu- en arbeidsnormen die gelden in de lidstaten. Belangrijk is dat de richtlijn een bijdrage levert aan de vermindering van de administratieve lasten voor dienstverleners die actief zijn in een andere lidstaat.

 

 

Het ziet er naar uit dat het land van oorsprong-principe zal verdwijnen. Daar kan ik mee instemmen. Mijn vraag is wel of Raad en Commissie kunnen garanderen dat lidstaten diensten kunnen onderwerpen aan medisch-ethische eisen?

 

                                                   

 

Een onderwerp dat eveneens problematisch is en daarom beter kan worden uitgesloten van de richtlijn is drinkwater. Dit geldt ook voor maatschappelijke zorg- en dienstverlening. De ontvangers van de diensten zijn vaak niet in de gelegenheid om de aanbieder te kiezen. Hierdoor kan de zorg voor mensen met een beperking in het gedrang komen.

 

                                                     

 

De richtlijn gaat niet over de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten, omdat die in de uitzendrichtlijn zijn geregeld. Er is derhalve geen reden om de uitzendbranche uit te sluiten van de richtlijn.

 

 

De richtlijn moet in de praktijk gestalte krijgen. De kwaliteit van de handhaving zal daarbij doorslaggevend zijn voor de vraag of er daadwerkelijk eerlijke concurrentie zal ontstaan tussen de dienstverleners in de EU!

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari