Iran

15-02-2006 09:34 15-02-2006 09:34

Bijdrage Bas Belder aan het EP debat over Iran

Bijdrage van B. Belder (IND/DEM)  Straatsburg, 15 februari 2006

 
 

Aan het debat over Iran

 Mdv,

 

Als niet-sji'iet gaan de hedendaagse atomaire aspiraties van de Islamitische Republiek Iran mijn begrip te boven. De grondlegger van deze republiek, ayatollah Khomeini, wees immers kernenergie principieel van de hand als "onislamitische technologie". Vandaag de dag echter beschouwt president Ahmadi-nejad atoomenergie als een zegen van Allah! Voorwaar een sji'itische `kernsplitsing'.

 

 

En passant duurt mijn verwarring over Teherans atomaire intenties voort. Enerzijds klinkt het zeer geruststellend uit de mond van Revolutieleider Khamenei dat het gebruik van massavernietigingswapens in de islam verboden is. In lijn daarmee beweren de Iraanse machthebbers ook slechts naar het vreedzame gebruik van kernenergie te streven. Anderzijds duidt het hele Perzische atoomprogramma klip en klaar op het heimelijk nastreven van een kernwapenoptie. Vandaar het jarenlange kat-muis-spel dat Teheran met Wenen, dat wil zeggen met het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) en daarmee de internationale statengemeenschap, bedreef.

 

 

Hoe nu verder, Raad en Commissie? Laat in elk geval niet langer met u sollen door de mollahs! Houd, kortom, álle opties open tegen een terroristisch regime dat tot dusverre louter op tijdrekken speelde en een wig wenst te drijven tussen de Europese Unie en de VS respectievelijk Israël. Ondertussen tikt de Iraanse nucleaire klok vervaarlijk door. Beweeg Russen en Chinezen die gezamenlijk stil te zetten. Op zulke Europese diplomatieke daadkracht wacht ik!

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari