Machtsstrijd Hamas en Fatah

05-04-2006 14:29 05-04-2006 14:29

Bijdrage Belder aan het EP-debat over de situatie in het Midden-Oosten.

 

Voorzitter,

De machtsstrijd tussen Hamas en Fatah in de Palestijnse gebieden spitst zich toe. De gewelddadige gebeurtenissen in Gaza van de afgelopen weekwisseling spreken hier voor zich. En ook de gelijktijdige bezettingen van diverse Palestijnse ministeries op de westelijke Jordaanoever vormen een veeg teken voor enig overheidsgezag én publieke orde. Raad en Commissie, hoe denkt u zich bij uw hulpverlening aan deze diepgaande interne verdeeldheid te kunnen onttrekken?

Van enige serieuze gesprekspartner aan Palestijnse zijde voor de Israëlische stembuswinnaar Olmert kan in deze situatie geen sprake zijn. Over de zelfdiskwalificatie van terreurbeweging Hamas dient sowieso geen Europese twijfel te bestaan.

Ernstig oogt intussen voor Israëls veiligheid de groeiende terreurdreiging door infiltratie van Al-Qaidacellen in de Gazastrook en door Iraanse activiteiten, in nauwe coördinatie met Hezbollah, in het zuiden van Libanon. Hoe schatten Raad en Commissie de explosiviteit van deze dreigingen in? Welke stappen overwegen zij richting Egypte en Libanon, beide toch associatielanden van de EU?!

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari