Rutte, Cameron en Merkel kunnen circus van Maastricht negeren

eu_flagwoensdag 30 april 2014 12:27

Een column van Peter van Dalen, lijsttrekker van de CU-SGP, verschenen op De Dagelijkse Standaard.

Gisteravond vond in Maastricht het zogenaamde 'Eerste Europese Presidentiële debat' plaats. Waar ging het om? Dit jaar wordt niet alleen een nieuw Europees Parlement gekozen, maar vindt ook de stoelendans plaats om belangrijke EU-posities zoals het Voorzitterschap van de Europese Raad en van de Europese Commissie.

De pro-Europese fracties in het EP lieten gisterenavond hun kandidaten debatteren. Ze eisen nu dat de Voorzitter van de Europese Commissie wordt geleverd door die partij die op 22 mei de meeste stemmen behaalt. Nemen de staats- en regeringsleiders van de EU-lidstaten dat voorstel niet over, dan zou dat 'het einde van de Europese democratie' betekenen.

Er is op DDS al een commentaar over dit debat verschenen dat, terecht, zeer kritisch was. De EU zou zich bescheiden moeten opstellen na jaren van crises (meervoud!), die het niet heeft kunnen oplossen en soms zelfs veroorzaakt heeft. Maar wat we zagen waren twee Duitsers, een Belg en een Luxemburger, de alle vier pleitten voor méér macht naar Brussel als hoofdstad van de superstaat Europa. De oude langspeelplaat, het bekende circus waar de kiezer al lang de rug naar heeft gekeerd.

Jean-Claude Juncker, voormalig premier van Luxemburg en kandidaat van de Europese Christendemocraten (CDA), wil een gezamenlijk Europees energiebeleid. Martin Schulz, huidige voorzitter van het Europees Parlement en kandidaat van de Europese Sociaaldemocraten (PvdA), wil het eurokritische geluid boycotten. Ska Keller, kandidaat van de Europese Groenen (Groenlinks) wil dat Europa meer vluchtelingen en immigranten opneemt. Guy Verhofstadt, voormalig premier van België en kandidaat van de Europese Liberalen (D66 en VVD!) wil dit allemaal ook, plus daar bovenop eurobonds, Europese belastingen en eigenlijk het liefst morgen de Verenigde Staten van Europa. Hofnar Guy die alles wil!

Meer eurokritische groepen, zoals de Europese Conservatieven en Hervormers waar CU en straks ook SGP bij zijn aangesloten, hadden al lang geleden besloten niet aan deze poppenkast mee te doen. In tegenstelling tot de pro-Europese elite vinden wij dat de Voorzitter van de Europese Commissie een neutrale figuur moet zijn, die zich juist en vooral dienstbaar opstelt tegenover de lidstaten. Het is aan de lidstaten, als dragers van de Europese samenwerking en de Europese democratie, om deze functie in te vullen.

Trouwens, of je nou voor- of tegenstander bent van de EU en hoe die functioneert, de burgers van de EU lidstaten verdienen véél beter dan de circusgasten die zich gisteravond presenteerden.

Martin Schulz misbruikt openlijk zijn voorzitterschap van het Europees Parlement. De hele administratieve en PR-machine van het EP staan in dienst van Herr Schulz en zijn verkiezingscampagne. En passant plaatst hij ook nog even wat persoonlijke adviseurs op lucratieve (200.000 euro per jaar plus secundaire voorwaarden!) posities.

Jean-Claude Juncker is een paar maanden geleden na 18 jaar afgeserveerd als premier van Luxemburg, na een ingrijpend afluisterschandaal. Hij zoekt nog een baantje voor zijn pensionering. Letterlijk: oude politiek dus! Zelfs Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, twijfelt of zijn voorganger de leiding van de Europese Commissie wel aankan.

Ska Keller ondertussen, de sympathiek ogende jongedame die namens de Groenen kandideert, komt niet alleen. De Europese Groenen doen namelijk alles in tweeën. Duovoorzitters, duo-vicevoorzitters en ook duo-kandidaten voor de Europese Commissie. Mejuffrouw Keller is gekozensamen met José Bové, een Franse groene antiglobalist. Bové was niet aanwezig in Maastricht, naar verluidt is hij onderweg bij een McDonalds filiaal achtergebleven...

Guy Verhofstadt tenslotte behoeft hier weinig introductie. Zijn extreme Europese superstaat-agenda vindt zowel in het Europees Parlement (waar zijn liberale fractie na elke verkiezing 20 procent kleiner wordt), als in thuisland België (waar zijn eens zo machtige partij nu moet vechten om één zetel in de komende verkiezingen), terecht weinig weerklank.

Staats- en regeringsleiders van de Europese lidstaten moeten zich van dit Maastrichtse circus niets aantrekken. Laten zij na de EP-verkiezingen van mei komen met een nieuwe Voorzitter van de Europese Commissie die gáát voor samenwerking tussen de Europese landen. Een vrouw of man die zich dienstbaar opstelt en net als wij gruwelt van een Europese superstaat.

Peter van Dalen, Lijsttrekker ChristenUnie-SGP bij de Europese verkiezingen.

« Terug

Reacties op 'Rutte, Cameron en Merkel kunnen circus van Maastricht negeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari