Toetreding Roemenie en Bulgarije tot de EU

16-05-2006 16:47 16-05-2006 16:47

Bas Belder: Voorzitter, De twee Nederlandse protestantse partijen die ik mag vertegenwoordigen in dit Huis, zijn een consequent voorstander geweest van de heling van de naoorlogse deling van Europa. Tegelijkertijd zijn wij altijd voorstander geweest van een solide uitbreiding van de Europese Unie. Voor duidelijke handhaving dus van de erkende toetredingscriteria, de welbekende van Kopenhagen.

Het achterblijven van Roemenië en Bulgarije in 2004, bij de grootste uitbreidingsronde uit de geschiedenis van de Unie, raakte ons. Na de omwenteling van het Europese wonderjaar 1989 verstevigden zich immers de kerkelijke en maatschappelijke contacten tussen onze achterban en beide kandidaatlidstaten. Voor het uitstel van 2004 konden wij stellig begrip opbrengen.

Hoe staan wij nu tegenover de twee voorliggende toetredingsdata van 1 januari 2007 respectievelijk 1 januari 2008? Zoals gezegd, staan mijn partijen voor een solide toetreding van Sofia en Boekarest, dat wil zeggen op grond van een afzonderlijke beoordeling van Bulgarije en Roemenië. Onder het woordje "solide" verstaan wij feiten, daadwerkelijke hervormingsstappen en géén intenties! Tenslotte voegden Raad en Commissie niet voor niets twee specifieke beschermingsclausules toe aan de drie gebruikelijke clausules in de toetredingsverdragen met Bulgarije en Roemenië. Dát, MdV, stempelt onze boodschap richting Commissie: graag een eenduidig signaal over de toetredingsrijpheid van Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2007. Want met helderheid zijn alle partijen gebaat!

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari