Lijsttrekker Peter van Dalen op werkbezoek in Gelderland

foto 1woensdag 07 mei 2014 19:12

Op woensdag 7 mei bracht Europarlementariër Peter van Dalen een werkbezoek aan Gelderland. Van Dalen is lijstrekker voor de ChristenUnie-SGP bij de Europese Verkiezingen van 22 mei. Het bezoek vond plaats op uitnodiging van LTO Nederland, waarvan ook de voorzitter Albert Jan Maat aanwezig was. In Geldermalsen werd Fruitmasters bezocht. Hier werd gesproken over Nederlandse innovaties in de plantveredeling. In de middag werd een bezoek gebracht aan Herwijnen, waar de delegatie gastvrij werd ontvangen op de boerderij van dhr. De Groot.

Nieuwe appels

Bij Fruitmasters werd gesproken over een innovatieve techniek genaamd Cisgenese, die onder andere gebruikt wordt bij appels. Om de schade aan appels door ziektes te voorkomen zonder veel bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wordt al lang gezocht naar wilde soorten die deze bescherming van nature hebben. Bij Cisgenese wordt alleen gekeken naar soorteigen genen en die worden gebruikt. In Wageningen is deze innovatieve techniek ontwikkeld.

Momenteel gelden er in Europa nog strenge eisen om deze appels op de markt te brengen. “Uit alle onderzoeken blijkt dat deze techniek veilig is, laat Europa dat nu ook vertalen in een eenvoudig toelatingsproces”, aldus Van Dalen.

Ook LTO-voorzitter Albert Jan Maat betreurde deze gang van zaken: “Europa moet zich goed beseffen welke gevolgen maatregelen hebben voor bedrijven die willen innoveren”.

Familiebedrijf

Bij de boerderij van Dhr. De Groot, een flink familiebedrijf met 240 melkkoeien, staat dierenwelzijn bovenaan. Vol passie vertelde de boer over de stalinrichting, diergezondheid en innovaties op zijn bedrijf. Toch waren er ook zorgen, bijvoorbeeld over de nitraatrichtlijn. Van Dalen beloofde zich in Brussel, en via zijn collega’s in Den Haag, in te zetten voor een aanpassing hiervan. “Het is prima als er in Brussel doelen worden gesteld, maar landen moeten zelf kunnen bepalen hoe die doelen worden gehaald”, aldus Van Dalen. 

« Terug

Reacties op 'Lijsttrekker Peter van Dalen op werkbezoek in Gelderland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari