ChristenUnie op de bres voor veroordeelde Sudanese zwangere christin

Inspiratiedag2-610donderdag 15 mei 2014 17:50

De ChristenUnie heeft met afschuw kennis genomen van het bericht dat een rechtbank in Sudan een zwangere christelijke vrouw ter dood heeft veroordeeld omdat ze weigert opnieuw moslima te worden. Kamerlid Joël Voordewind heeft Kamervragen gesteld aan minister Timmermans.

Voordewind: ,, Het tart alle wetten van barmhartigheid om een zwangere vrouw ter dood te veroordelen, alleen om het feit dat ze zich verzet tegen gedwongen bekering. Minister Timmermans moet al het mogelijke doen om het lot van deze vrouw te verbeteren.”

De ChristenUnie vindt dat de Sudanese christin die in haar land tot de doodstraf is veroordeeld, met haar gezin naar Nederland moet komen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dient zich in te zetten voor de overkomst als hij binnenkort de Sudanese ambassadeur spreekt, zei Voordewind in het Reformatorisch Dagblad. Verder vindt Voordewind dat Nederland de geplande kwijtschelding van 150 miljoen euro voor Sudan moet terugdraaien. Dat geld kan volgens het Kamerlid beter gebruikt worden voor de opvang van vluchtelingen vanuit 
Sudan in landen in de regio.

De vrouw van 27 is moeder van een kind van 1 en acht maanden zwanger van een tweede kind. Ze is ook veroordeeld tot zweepslagen omdat ze overspel zou hebben gepleegd door te trouwen met een christelijke Zuid-Sudanese man. Voordewind wil weten of Timmermans protest heeft aangetekend tegen dit vonnis. Hij roept de minister van Buitenlandse Zaken op om de ambassadeur te ontbieden om dit protest kracht bij te zetten. Ook wil hij dat Timmermans de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid verzoekt dit protest te ondersteunen.

Recente incidenten

De ChristenUnie heeft de minister gevraagd een overzicht te verschaffen van de meest recente incidenten gericht tegen christenen en wil weten welke maatregelen te ondernemen zijn indien Sudan – ondanks de internationale protesten – het vonnis toch doorzet. Voordewind ziet wel wat in de mogelijkheid om in samenspraak met Europese collega’s de mogelijkheden van aanvullende sancties te onderzoeken.


Schriftelijke vragen namens het lid Voordewind (ChristenUnie) over de doodstraf voor een christen in Sudan

1) Heeft u kennis genomen van het bericht dat een christelijke vrouw ter dood is veroordeeld wegens haar weigering terug te keren tot de islam?

2) Kloppen de berichten dat deze vrouw tevens zwanger is en dat ze desondanks ook zweepslagen zal krijgen?

3) Klopt het dat u reeds protest heeft aangetekend tegen dit vonnis? Bent u bereid om de ambassadeur te ontbieden om dit protest kracht bij te zetten? Bent u tevens bereid om de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid te verzoeken dit protest te ondersteunen?

4) Is de positie van christenen recentelijk verslechterd? Kunt u een overzicht verschaffen van de meest recente incidenten gericht tegen christenen

5) Welke maatregelen bent u bereid te ondernemen indien Sudan – ondanks de internationale protesten – het vonnis toch doorzet? Ziet u mogelijkheden om in samenspraak met uw Europese collega’s de mogelijkheden van aanvullende sancties te onderzoeken?

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie op de bres voor veroordeelde Sudanese zwangere christin'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari