Waarom ik op het stembiljet sta

RinzeBroekemaHRdonderdag 22 mei 2014 10:37

Ook mijn naam staat vandaag tussen de tientallen namen van kandidaten voor het Europees Parlement. Waarom? Omdat veel Nederlanders het vertrouwen in Europese samenwerking hebben verloren. Ik wil er alles aan doen om dat terug te winnen.

Dat lukt niet door, zoals Ruard Ganzevoort doet, te zeggen dat de Europese samenwerking steeds verder zal gaan. Dat is de steeds hechter wordende Unie waartegen ik me eerder op deze plek al verzette. Dat is samenwerking brengen als noodlot.

Ik breng de Europese samenwerking liever als hoopgevend. Zo is de samenwerking tenslotte, lang voor mijn geboorte, ook begonnen. Samenwerking gericht op vrede, vrijheid en recht.
In de loop van de decennia zijn we als lidstaten van de EU steeds verder geïntegreerd. Vaker zonder dan met een nuchtere kijk van de grote politieke stromingen (CDA, PvdA, VVD) op het waarom van dat proces. GroenLinks lijkt daar ook last van te hebben. Zij lijkt nog steeds te denken dat alles beter wordt zodra de EU een federatie is. Maar daarmee krijg je het vertrouwen niet terug.
Het vertrouwen in Europese samenwerking krijgen we wel terug als we ook vertellen dat er een pas op de plaats kan worden gemaakt met de Europese integratie. Een moment van bezinning op wat de lidstaten samen binnen de EU doen en wat ze zelf kunnen doen.

De uitkomst van die bezinning is wat mij betreft niet dat we moeten stoppen met die samenwerking (PVV) of dat we vol gas vooruit moeten (GroenLinks, D66). De constructieve en realistische tussenweg van ChristenUnie/SGP is dat we een einde moeten maken aan de Europese verleiding om bevoegdheden en dus macht te centraliseren en daarmee verder van de burgers te plaatsen.
Bovendien moeten we nationale parlementariërs en bestuurders blijven wijzen op hun grote verantwoordelijkheid, eerlijk te blijven uitleggen waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier Europees geregeld worden.

Ik wil graag een Europa waar overheden de gerechtigheid dienen en het onrecht bestrijden. Soms is dat op nationaal niveau, soms is daar samenwerking binnen de Europese Unie voor nodig. Ik ben voor Europese samenwerking en daarom staat mijn naam op het stembiljet onder de vlag van ChristenUnie/SGP.

Bastiaan Rijpkema (rechtsfilosoof en publicist), Ruard Ganzevoort (Eerste Kamerlid GroenLinks) en Rinze Broekema (ChristenUnie-kandidaat Europees Parlement) debatteren over Europese kwesties die hen bezighouden en verdelen. Vandaag deel 9 (slot): Rinze Broekema.

« Terug

Reacties op 'Waarom ik op het stembiljet sta'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari