130.000 handtekeningen voor vrijlating Sudanese christin

Joel Ambassade Sudandinsdag 03 juni 2014 15:47

De ter dood veroordeelde Sudanese Meriam Yehya Ibrahim moet zo snel mogelijk in vrijheid worden gesteld. Deze boodschap bracht Kamerlid Joël Voordewind vandaag aan de ambassadeur van Sudan. Samen met Amnesty en Jubilee Campaign overhandigde Voordewind de ambassadeur 130.000 handtekeningen tegen het vonnis. Voordewind: ,,Vrijheid van geloof is een universeel mensenrecht en moet wereldwijd worden gerespecteerd. Daarom moet Meriam Yehya Ibrahim zo snel mogelijk worden vrijgelaten.”

Voordewind kijkt terug op een goed gesprek met de ambassadeur. ,,Ook de ambassadeur liet doorschemeren dat Meriam Ibrahim waarschijnlijk binnenkort vrijgelaten wordt en de wetgeving in Sudan wordt aangepast. De ChristenUnie blijft strijden voor de vrijheid van deze vrouw.”

Doodsvonnis
De 27-jarige Ibrahim werd 15 mei ter dood veroordeeld omdat ze trouwde met een christen. Ibrahims vader was moslim, wat haar in de ogen van de Sudanese wet ook een moslim maakt. Moslims mogen in Sudan niet trouwen met christenen. De terechtstelling is opgeschort omdat ze zwanger was. Vorige week beviel ze in de gevangenis van een dochter. Het doodsvonnis zal nu worden voltrokken als het meisje twee jaar is.

Rapport
De mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign heeft samen met de ChristenUnie en SGP een rapport geschreven over Meriam Yehya Ibrahim. Dit werd samen met de handtekeningen aangeboden aan de ambassadeur. In het rapport wordt een analyse gegeven van de uitspraak. Ook volgen er concrete aanbevelingen. Zo moet de vrouw ogenblikkelijk in vrijheid worden gesteld en de mogelijkheid krijgen te emigreren omdat ze anders ten prooi valt aan een volksgericht. Ook wordt opgeroepen de rechtspraak te herzien zodat die de vrijheid van godsdienst en geweten borgt.

« Terug

Reacties op '130.000 handtekeningen voor vrijlating Sudanese christin'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari