Nationale invulling Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid laat kansen liggen

Carla Dik koedonderdag 05 juni 2014 17:47

Vandaag is de langverwachte brief van Dijksma over de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) naar de Kamer gestuurd. De ChristenUnie heeft bij deze hervorming altijd ingezet op verduurzaming van de landbouw, maar ook op flexibiliteit, voedselzekerheid en een eerlijke prijs voor boeren.

Dik-Faber: "Ik ben blij dat er oog is voor sectoren zoals de kalverhouderij die door het nieuwe Brusselse beleid onevenredig zou worden getroffen. Ook hebben wij met succes aangedrongen op de mogelijkheden voor teelt van eiwitrijke gewassen en vanggewassen. Dit biedt boeren meer flexibiliteit in de vergroening. Bovendien komen zij hiermee tegemoet aan maatschappelijk gewenste ontwikkelingen." Dik-Faber vraagt zich wel af of de mogelijkheden die Brussel biedt volop zijn benut. ,,Het lijkt er op dat met name op het punt van de vanggewassen er kansen blijven liggen. Ook is het belangrijk dat er snel zicht komt op de effecten op bedrijfsvoeringsniveau."

Jonge boeren

Jonge boeren die in een maatschap deelnemen, kunnen aanspraak maken op de jonge boerenregeling. Op voorstel van Dik-Faber wordt het subsidiepercentage nu wel gekoppeld aan het eigen vermogen van de jonge landbouwer in de onderneming, zoals ook door de NAJK is bepleit. ,,Deze regeling wordt overvraagd, waardoor de uitgekeerde bedragen laag zijn. De koppeling tussen eigen vermogen en het subsidiepercentage is de best haalbare oplossing.”

« Terug

Reacties op 'Nationale invulling Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid laat kansen liggen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari