Vijf organisaties starten briefcampagne voor Soedanese Meriam

meriam-vierkantvrijdag 06 juni 2014 12:28

Vijf christelijke Nederlandse organisaties starten een brievencampagne om de terdoodveroordeelde Meriam Ibrahim uit Soedan een hart onder de riem te steken.

Samen met Jubilee Campaign lanceren de ChristenUnie, SDOK, Open Doors en Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de website www.schrijfmeriam.nl. Hier kunnen mensen  een voorbeeldbrief downloaden om die vervolgens naar de christin in de Soedanese vrouwengevangenis te sturen.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind die dinsdag met de ambassadeur uit Soedan in gesprek ging over Meriam, lanceert de website officieel op vrijdag 5 juni tijdens de Opwekking in Biddinghuizen. Voordewind: ,,Vrijheid van geloof is een universeel mensenrecht en moet wereldwijd worden gerespecteerd. Daarom moet Meriam Yehya Ibrahim zo snel mogelijk worden vrijgelaten.”

Dooodstraf
Meriam Ibrahim, een christelijke jonge moeder van twee kinderen, werd op 11 mei ter dood veroordeeld vanwege afvalligheid van de islam. Ook kreeg zij een straf van honderd zweepslagen opgelegd, omdat ze als geboren moslim met een christelijke man is getrouwd. In de gevangenis beviel ze onder erbarmelijke omstandigheden van haar tweede kindje.

‘Nederland is massaal in actie gekomen tegen deze grove schending van godsdienstvrijheid en het recht op een menswaardige behandeling’, aldus Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign. ‘Meer dan 130.000 mensen tekenden de petitie van Amnesty. Wat is er mooier dan nu ook rechtstreeks aan Meriam te laten weten dat haar broeders en zusters uit Nederland achter haar staan?!’

Bemoedigend signaal
De deelnemende organisaties geloven dat de brieven een enorme bemoediging voor Meriam zouden kunnen zijn. Meer dan eens hebben christelijke gevangenen aangegeven dat zij zich door het ontvangen van post realiseerden dat zij niet alleen waren. Bovendien kan het een belangrijk signaal afgeven aan de autoriteiten. ‘Stel je voor dat er opeens een enorme zak post wordt afgeleverd bij de vrouwengevangenis. De Soedanese overheid zal zich nog wel drie keer bedenken voordat ze degene die zoveel aandacht krijgt, daadwerkelijk executeren of mishandelen’, gelooft Bronsveld.

De voorbeeldbrief op de website www.schrijfmeriam.nl kan naar eigen inzicht worden aangepast of aangevuld. De organisaties moedigen geïnteresseerden aan om de brief een persoonlijk tintje te geven. Verder wordt op de website nogmaals verwezen naar de petitie van Amnesty.

« Terug

Reacties op 'Vijf organisaties starten briefcampagne voor Soedanese Meriam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari