Bijdrage debat toetreding Taiwan tot Wereld Gezondheids Organisatie

18-05-2006 14:46 18-05-2006 14:46

Bas Belder: Voorzitter, Wie wenst de gezondheid van zichzelf of van een ander in gevaar te brengen? Toch niemand, lijkt het... De Taiwanese realiteit oogt echter anders! De gezondheid van een burgerbevolking van 23 miljoen zielen alsmede die van talrijke buitenlanders op het eiland loopt acuut gevaar. En waarom? Simpelweg om politieke redenen wordt Taipeh stelselmatig buitengesloten van de activiteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een onbestaanbare, beschamende situatie! Een (aan)klacht ook die ik tijdens mijn bezoeken aan Taiwan van inheemse en Europese zijde bij voorrang hoorde.

De voorliggende heldere resolutie kan ik nog sterker steunen door een zeer recente ontwikkeling in Taipeh. Voor alles wensen de Taiwanese autoriteiten WHO-deelname te depolitiseren. Hun doel is primair "meaningful participation", dat wil zeggen technische betrokkenheid bij alle-WHO-activiteiten. Exact conform paragrafen 2 en 3 van de gezamenlijke ontwerpresolutie.

MdV, van de Europese Instellingen verwacht ik optimale inspanning ter bescherming én bevordering van de publieke gezondheid overal ter wereld. Eén witte, onbeschermde plek al vormt een mondiaal gevaar. Of die nu Taiwan heet of anders... Laten Chinezen en niet-Chinezen daarvan met name doordrongen zijn of raken!

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari